Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv času dojení a týdne laktace na variabilitu nádoje a složení mléka u dojnic v časné laktaci

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000130" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000130 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/21125.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21125.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv času dojení a týdne laktace na variabilitu nádoje a složení mléka u dojnic v časné laktaci

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hodnocení vlivu času dojení a týdne laktace na variabilitu nádoje a obsahu mléčných složek bylo provedeno u 71 dojnic holštýnského plemene v období prvních pěti týdnů laktace. Celkem bylo použito 568 vzorků mléka z ranního a odpoledního nádoje. Množství nadojeného mléka během prvních pěti týdnů laktace se postupně zvyšovalo a výrazně vyšší nádoj byl pozorován při ranním dojení. Obsah tuku s postupující laktací naopak klesal. Signifikantně vyšší obsah mléčného tuku byl pozorován v mléce z odpoledního dojení. Kromě základních složek byly sledovány také rozdíly ve složení mastných kyselin (MK) mléčného tuku. Obsah MK s krátkým řetězcem (SCFA) a kyseliny palmitové (C16:0) se s postupující laktací významně zvyšoval, zatímco obsah MK s dlouhým řetězcem (LCFA), kyseliny stearové (C18:0) a kyseliny oktadecenové (C18:1) s postupující laktací výrazně klesal. Obsah SCFA, MK se středně dlouhým řetězcem a C16:0 byl vyšší ve vzorcích mléka z ranního dojení, zatímco obsah LCFA, mononenasycených MK a C18:1 byl naopak vyšší ve vzorcích z odpoledního dojení. Vývoj obsahu MK souvisí především s metabolickou zátěží v rané fázi laktace. Příčiny rozdílů v obsahu MK mléčného tuku mezi vzorky mléka z ranního a odpoledního dojení dosud nejsou zcela zřejmé a budou pravděpodobně souviset s cirkadiánními rytmy. Tyto rozdíly však mohou hrát důležitou roli při hodnocení vztahů mezi přímými indikátory energetické bilance a jednotlivými složkami mléka.

  • Název v anglickém jazyce

    Effects of milking time and week of lactation on the variability in milk yield and milk composition in early lactation dairy cows

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of milking time and lactation week on the variability in milk yields and milk contents was investigated in 71 Holstein dairy cows during the first five weeks of lactation. A total of 568 milk samples from morning and afternoon milkings were used. The amount of milk gradually increased during the first five weeks of lactation and a higher milk yield was observed during the morning milking. On the contrary, the fat content decreased with advancing lactation. A significantly higher milk fat content was observed in the milk from the afternoon milking. In addition to the basic components, the differences in milk fatty acid (FA) composition were also determined. The content of short-chain FA (SCFA) and palmitic acid (C16:0) increased significantly with advancing lactation, while the content of long-chain FA (LCFA), stearic acid (C18:0), and octadecenoic acid (C18:1) gradually decreased as the lactation advanced. The content of SCFA, medium-chain FA, and C16:0 was higher in the milk samples from the morning milking, while the content of LCFA, monounsaturated FA, and C18:1 was higher in the samples from the afternoon milking. The progression of milk FA contents is mainly related to the metabolic load in early lactation. The causes of different milk FA contents between morning and afternoon milking samples have not been completely explained yet and will probably be related to circadian rhythms. However, these differences can play an important role in assessing the relationships between direct energy balance indicators and some of milk components.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    33-39

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus