Vliv času dojení a týdne laktace na variabilitu nádoje a složení mléka u dojnic v časné laktaci
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000130" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000130 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/21125.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21125.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv času dojení a týdne laktace na variabilitu nádoje a složení mléka u dojnic v časné laktaci
Popis výsledku v původním jazyce
Hodnocení vlivu času dojení a týdne laktace na variabilitu nádoje a obsahu mléčných složek bylo provedeno u 71 dojnic holštýnského plemene v období prvních pěti týdnů laktace. Celkem bylo použito 568 vzorků mléka z ranního a odpoledního nádoje. Množství nadojeného mléka během prvních pěti týdnů laktace se postupně zvyšovalo a výrazně vyšší nádoj byl pozorován při ranním dojení. Obsah tuku s postupující laktací naopak klesal. Signifikantně vyšší obsah mléčného tuku byl pozorován v mléce z odpoledního dojení. Kromě základních složek byly sledovány také rozdíly ve složení mastných kyselin (MK) mléčného tuku. Obsah MK s krátkým řetězcem (SCFA) a kyseliny palmitové (C16:0) se s postupující laktací významně zvyšoval, zatímco obsah MK s dlouhým řetězcem (LCFA), kyseliny stearové (C18:0) a kyseliny oktadecenové (C18:1) s postupující laktací výrazně klesal. Obsah SCFA, MK se středně dlouhým řetězcem a C16:0 byl vyšší ve vzorcích mléka z ranního dojení, zatímco obsah LCFA, mononenasycených MK a C18:1 byl naopak vyšší ve vzorcích z odpoledního dojení. Vývoj obsahu MK souvisí především s metabolickou zátěží v rané fázi laktace. Příčiny rozdílů v obsahu MK mléčného tuku mezi vzorky mléka z ranního a odpoledního dojení dosud nejsou zcela zřejmé a budou pravděpodobně souviset s cirkadiánními rytmy. Tyto rozdíly však mohou hrát důležitou roli při hodnocení vztahů mezi přímými indikátory energetické bilance a jednotlivými složkami mléka.
Název v anglickém jazyce
Effects of milking time and week of lactation on the variability in milk yield and milk composition in early lactation dairy cows
Popis výsledku anglicky
The effect of milking time and lactation week on the variability in milk yields and milk contents was investigated in 71 Holstein dairy cows during the first five weeks of lactation. A total of 568 milk samples from morning and afternoon milkings were used. The amount of milk gradually increased during the first five weeks of lactation and a higher milk yield was observed during the morning milking. On the contrary, the fat content decreased with advancing lactation. A significantly higher milk fat content was observed in the milk from the afternoon milking. In addition to the basic components, the differences in milk fatty acid (FA) composition were also determined. The content of short-chain FA (SCFA) and palmitic acid (C16:0) increased significantly with advancing lactation, while the content of long-chain FA (LCFA), stearic acid (C18:0), and octadecenoic acid (C18:1) gradually decreased as the lactation advanced. The content of SCFA, medium-chain FA, and C16:0 was higher in the milk samples from the morning milking, while the content of LCFA, monounsaturated FA, and C18:1 was higher in the samples from the afternoon milking. The progression of milk FA contents is mainly related to the metabolic load in early lactation. The causes of different milk FA contents between morning and afternoon milking samples have not been completely explained yet and will probably be related to circadian rhythms. However, these differences can play an important role in assessing the relationships between direct energy balance indicators and some of milk components.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
33-39
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—