Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Quality of chopped maize can be improved by processing

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000189" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000189 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://mdpi.com" target="_blank" >http://mdpi.com</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/agriculture11121226" target="_blank" >10.3390/agriculture11121226</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Quality of chopped maize can be improved by processing

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to assess the effect of different maize processing technologies, comparing treatments with conventional rollers (control), MCC MAX rollers and a Shredlage crop processor on the quality of chopped maize. All the three types of chopped maize were harvested on the same day from the same field where the same maize hybrid was grown. The chemical composition of chopped maize, degree of grain processing and particle size fractions, and the effect of the treatments on rumen disappearance of dry matter, organic matter, NDF and starch were assessed. The highest degree of grain processing was achieved with the Shredlage processor (79.2%), and at the same time this processing method had a tendency to produce the highest proportion of physically effective fibre (37.2%). Compared to the conventional rollers (control), the chopped maize produced using the Shredlage processor had higher disappearance of dry matter, organic matter and NDF after 48 h of rumen incubation and of starch after 24 h of incubation. The MCC MAX rollers provided higher disappearance of all nutrients compared to the control treatment after both 24 and 48 h of incubation.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality of chopped maize can be improved by processing

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to assess the effect of different maize processing technologies, comparing treatments with conventional rollers (control), MCC MAX rollers and a Shredlage crop processor on the quality of chopped maize. All the three types of chopped maize were harvested on the same day from the same field where the same maize hybrid was grown. The chemical composition of chopped maize, degree of grain processing and particle size fractions, and the effect of the treatments on rumen disappearance of dry matter, organic matter, NDF and starch were assessed. The highest degree of grain processing was achieved with the Shredlage processor (79.2%), and at the same time this processing method had a tendency to produce the highest proportion of physically effective fibre (37.2%). Compared to the conventional rollers (control), the chopped maize produced using the Shredlage processor had higher disappearance of dry matter, organic matter and NDF after 48 h of rumen incubation and of starch after 24 h of incubation. The MCC MAX rollers provided higher disappearance of all nutrients compared to the control treatment after both 24 and 48 h of incubation.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Agriculture Basel

  • ISSN

    2077-0472

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    11

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    Article Number: 1226

  • Kód UT WoS článku

    000735181400001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85121626795