Vliv inovovaných způsobů sklizně silážní kukuřice na kvalitativní parametry řezanky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F19%3AN0000047" target="_blank" >RIV/00027014:_____/19:N0000047 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/19046.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/19046.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv inovovaných způsobů sklizně silážní kukuřice na kvalitativní parametry řezanky
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo posoudit nově zaváděné technologie zpracování kukuřice na siláž s využitím mačkacích válců MCC MAX a shredlage na kvalitativní parametry řezanky. Posuzováno bylo jednak narušení zrna, podíly velikostí částic pomocí separátoru a také vliv zpracování na degradovatelnost v bachoru. Nejvyššího narušení zrn bylo dosaženo pomocí technologie shredlage, kde byl zjištěn zároveň nejvyšší podíl fyzikálně efektivní vlákniny. V porovnání s klasickými válci měla řezanka vyrobená pomocí inovovaných válců MCC MAX a shredlage vyšší stravitelnost sušiny, NDF i škrobu, a to jak u kukuřice sklízené při sušině asi 35 %, tak při sušině asi 40 %.
Název v anglickém jazyce
The effect of innovative processes of corn harvest on qualitative parameters of whole-plant chopped material
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate the effect of new introduced technologies for corn silage harvest (used the corn cracker concept named MCC MAX and MCC Shredlage) on qualitative parameters of whole-plant chopped material. The kernel processing, proportion of chop length analysis and effect of corn silages processing on rumen degradability of nutrients were evaluated. We observed the highest kernel processing and also the highest content of physically effective fiber in corn silages produced by technology Shredlage. Compared with classical corn cracker concept, the chopped material, produced by MAX and Shredlage technologies, had the higher rumen degradability of dry matter, neutral-detergent fiber and starch in both dry matter content levels.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
R - Projekt Ramcoveho programu EK
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
33-35
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—