Kyselina citronová s inokulantem Lactobacillus plantarum jako silážní přípravek pro zlepšení aerobní stability siláže s vysokou sušinou nad 50 %
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000048" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000048 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/22048.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22048.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kyselina citronová s inokulantem Lactobacillus plantarum jako silážní přípravek pro zlepšení aerobní stability siláže s vysokou sušinou nad 50 %
Popis výsledku v původním jazyce
Silážní přípravek, složený z kyseliny citronové v kombinaci s Lactobacillus plantarum, je určen pro zlepšení aerobní stability siláže s vysokou sušinou nad 50 %. Kyselina citronová (C) se připravuje rozpuštěním 25 l 50% k. citronové v 75 l H2O, varianta s C a Ecosylem (CE) se připravuje tak, že se k C přidá 1 kg L. plantarum (resp. E). Obojí vystačí na 300 t řezanky. Výrobek vznikl v rámci projektu MZE-RO-0718. Funkční vzorek č. FV/VÚŽV/03/2021 vyrobila firma NutriVet s.r.o. Pohořelice.
Název v anglickém jazyce
Citric acid with Lactobacillus plantarum inoculant as silage preparation to improve aerobic stability of silage with high dry matter over 50%
Popis výsledku anglicky
The silage preparation, composed of citric acid in combination with Lactobacillus plantarum, is intended to improve the aerobic stability of silage with a high dry matter content of over 50%. Citric acid (C) is prepared by dissolving 25 l of 50% citric acid in 75 l of H2O, the variant with C and Ecosyl (CE) is prepared by adding 1 kg of L. plantarum (resp. E) to C. Both are enough for 300 tons of meat. The product was created within the project MZE-RO-0718. The functional sample was manufactured by NutriVet s.r.o. Pohořelice.
Klasifikace
Druh
G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
FV/VÚŽV/03/2022
Číselná identifikace
FV/VÚŽV/03/2022
Technické parametry
Kombinace kyseliny citronové (C) s inokulantem Lactobacillus plantarum (E) byla navržena pro zlepšení fermentace a hlavně na prodloužení aerobní stability. Kyselina citronová se připravuje rozpuštěním 25 l 50% k. citronové v 75 l H2O, varianta C s E se připravuje tak, že se k C přidá 1 kg L. plantarum (resp. E). Obojí vystačí na 300 t řezanky.
Ekonomické parametry
%. Použitím přípravku u výše popsané píce lze ušetřit i 10 % píce, kterou by bylo nutné zlikvidovat z důvodu nízké kvality či zaplísnění. Při ceně kvalitního sena 200 Kč/q a výrobě 1000 q sena v modelovém podniku by potenciální úspora 10 % činila 20 000 Kč. Prodloužení aerobní stability zhruba o 2 dny, když se použije při svinování píce do lisu aplikace kyseliny citronové spolu s inokulantem na bázi Lactobacillus plantarum, může ušetřit na farmě také mnoho času.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027014
Název vlastníka
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. V UHŘÍNĚVSI
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
N - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
https://vuzv.cz/_privat/22048.pdf