Silážování kukuřice s využitím vybraných silážních přípravků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000051" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000051 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/21048.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21048.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Silážování kukuřice s využitím vybraných silážních přípravků
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem pokusu bylo posoudit vliv vybraných silážních přípravků na kvalitu fermentace a aerobní stabilitu kukuřičné siláže. U siláže s přípravkem, obsahujícím kromě Lactobacillus plantarum i L. buchneri se ve srovnání s kontrolou bez silážního přípravku snížil poměr kyseliny mléčné ku těkavým mastným kyselinám na 0,56 z 0,6. Díky nižším ztrátám hmotnosti siláže aerobní degradací (5,4 %) byly celkové ztráty nižší (11,6 %), než u kontroly (13 %). Nejnižší celkové ztráty hmotnosti (mezi 9 a 10 %) byly zjištěny u siláží s přípravky, složenými z několika solí kyselin. Použití silážních přípravků (biologických, chemických, a kombinovaných) významně nezlepšilo ukazatele kvality výsledku fermentace ve srovnání s kontrolními vzorky siláže bez přípravku.
Název v anglickém jazyce
Ensiling maize silage using selected silage additives
Popis výsledku anglicky
The aim of the experiment was to assess the effect of selected silage additives on the quality of fermentation and aerobic stability of corn silage. In the case of silage with an additive containing L. buchneri in addition to Lactobacillus plantarum, the ratio of lactic acid to volatile fatty acids was reduced from 0.6 to 0.56 compared to the control without silage additive. However, due to lower silage weight losses caused by aerobic degradation (5.4%), were the total losses lower (11.6%) contrary to the control (13%). The lowest total weight losses (between 9 and 10%) were found for silages with additives consisting of several salts. The use of biological, chemical or combined silage additives did not significantly improve the quality indicators of the fermentation result compared to control silage without additive.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
41-44
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—