Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Silážování kukuřice s využitím vybraných silážních přípravků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F21%3AN0000051" target="_blank" >RIV/00027014:_____/21:N0000051 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/21048.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/21048.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Silážování kukuřice s využitím vybraných silážních přípravků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem pokusu bylo posoudit vliv vybraných silážních přípravků na kvalitu fermentace a aerobní stabilitu kukuřičné siláže. U siláže s přípravkem, obsahujícím kromě Lactobacillus plantarum i L. buchneri se ve srovnání s kontrolou bez silážního přípravku snížil poměr kyseliny mléčné ku těkavým mastným kyselinám na 0,56 z 0,6. Díky nižším ztrátám hmotnosti siláže aerobní degradací (5,4 %) byly celkové ztráty nižší (11,6 %), než u kontroly (13 %). Nejnižší celkové ztráty hmotnosti (mezi 9 a 10 %) byly zjištěny u siláží s přípravky, složenými z několika solí kyselin. Použití silážních přípravků (biologických, chemických, a kombinovaných) významně nezlepšilo ukazatele kvality výsledku fermentace ve srovnání s kontrolními vzorky siláže bez přípravku.

  • Název v anglickém jazyce

    Ensiling maize silage using selected silage additives

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the experiment was to assess the effect of selected silage additives on the quality of fermentation and aerobic stability of corn silage. In the case of silage with an additive containing L. buchneri in addition to Lactobacillus plantarum, the ratio of lactic acid to volatile fatty acids was reduced from 0.6 to 0.56 compared to the control without silage additive. However, due to lower silage weight losses caused by aerobic degradation (5.4%), were the total losses lower (11.6%) contrary to the control (13%). The lowest total weight losses (between 9 and 10%) were found for silages with additives consisting of several salts. The use of biological, chemical or combined silage additives did not significantly improve the quality indicators of the fermentation result compared to control silage without additive.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    25

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    41-44

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus