Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutriční hodnota amarantu pro krmení přežvýkavců

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000251" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000251 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/22253.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22253.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nutriční hodnota amarantu pro krmení přežvýkavců

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V letech 2019 – 2022 proběhlo ve Výzkumném ústavu živočišné výroby v Uhříněvsi v rámci aktivity výzkumného záměru (DKRVO MZeRO0718) několik pokusů, v nichž jsme porovnali obsah živin a stravitelnost tradičně krmených obilovin (pšenice, ječmen, kukuřice, oves pluchatý, nahý, černý a tritikale) a amarantu v pokusech in vitro pomoci pepsin-cellulázové rozpustnosti po dobu 24 hodin, in sacco (bachorová degradovatelnost) a in vivo na skopcích plemene Romanovská ovce. Část vzorků byla vystavena mikrovlnnému záření o hodnotě 750 W po dobu 5 minut (resp. 3 minut u semen amarantu) a následně byl porovnán vliv této tepelné úpravy na změny ve složení živin a stravitelnost sušiny a organické hmoty. Semena amarantu vykazovala stravitelnost srovnatelnou s pšenicí, žitem a ovsem nahým; kukuřice, ječmen a oves pluchatý měly stravitelnost číselně nižší.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional value of amaranth for ruminant feeding

  • Popis výsledku anglicky

    In the years 2019 – 2022, in the Insitute of Animal Science carried out several experiments as part of the activity of the research plan (DKRVO MZeRO0718), in which we compared the content of nutrients and the digestibility of traditionally fed cereals (wheat, barley, corn, fluffy, naked, black and triticale) and amaranth in in vitro tests to help pepsin-cellulase solubility for 24 hours, in sacco (ruminal degradability) and in vivo on Romanov sheep breed sheep. Part of the samples was exposed to microwave radiation with a value of 750 W for 5 minutes (or 3 minutes for amaranth seeds) and then the effect of this heat treatment on changes in nutrient composition and digestibility of dry matter and organic matter was compared. Amaranth seeds showed digestibility comparable to wheat, rye and naked oats; maize, barley and rolled oats had numerically lower digestibility.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů