Sklizeň a konzervace luskovin pěstovaných na dvou lokalitách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F22%3AN0000252" target="_blank" >RIV/00027014:_____/22:N0000252 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/22254.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/22254.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sklizeň a konzervace luskovin pěstovaných na dvou lokalitách
Popis výsledku v původním jazyce
Hlavním cílem předložené studie bylo porovnat mezi sebou vybrané odrůdy hrachu úponkového, pelušky a bobu podle skladby živin a vhodnosti pro sklizeň na siláž. Z Metodiky ÚKZÚZ pro zkoušky užitné hodnoty (ZUH), která platí s účinností od 1.8.2019 a byla aktualizována pro rok 2022 se informace o výživných hodnotách hrachu pro účely silážování nelze dočíst. Metodika je určena pro studium zrna hrachu. Podkladem pro zootechniky a krmiváře tak zůstává „Katalog krmiv VÚVZ Pohořelice“ z roku 1995 (Zeman a kol. 1995). V tomto katalogu je hrách veden jako silážovaná drť o obsahu sušiny 18 %, resp. obsahu vlákniny 22 % a stravitelných dusíkatých látek 13 % v sušině. Obsah škrobu není uveden vůbec. To jsou údaje pro sestavení krmné dávky pro vysokoužitkové dojnice nepoužitelné. Obdobné je to i pro bob.
Název v anglickém jazyce
Harvesting and preservation of legumes grown in two locations
Popis výsledku anglicky
The main goal of the presented study was to compare selected varieties of creeping pea, cowpea and broad bean according to the composition of nutrients and suitability for harvesting for silage. From the ÚKZÚZ Methodology for utility value tests (ZUH), which is valid from 1 August 2019 and has been updated for the year 2022, information on the nutritional values of peas for ensiling purposes cannot be read. The methodology is intended for the study of the pea grain. Thus, the basis for zootechnicians and feed manufacturers remains the "VÚVZ Pohořelice feed catalog" from 1995 (Zeman et al. 1995). In this catalog, peas are listed as silage with a dry matter content of 18%, or fiber content 22% and digestible nitrogenous substances 13% in dry matter. The starch content is not listed at all. These data are not applicable for the compilation of feed rations for high-performance dairy cows. It's the same for bob.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010344" target="_blank" >QK21010344: Domácí bílkovinné plodiny ve výživě skotu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů