Svalová vlákna přežvýkavců chovaných farmovým způsobem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F23%3A10005864" target="_blank" >RIV/00027014:_____/23:10005864 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/_privat/23132.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/23132.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Svalová vlákna přežvýkavců chovaných farmovým způsobem
Popis výsledku v původním jazyce
V současné době se těší vzrůstající popularitě chov nedomestikovaných přežvýkavců využívaných k produkci masa. Při dodávce tohoto masa na trh je však žádoucí zajistit jeho dostatečnou a vyrovnanou kvalitu, která může být ovlivněna řadou faktorů, včetně histologického složení svalu. Porozumění těmto vlastnostem je klíčem k tomu, aby mohly být nalezeny vhodné způsoby zpracování a využití jednotlivých svalových partií daných druhů zvířat. Cílem studie proto bylo porovnat vlastnosti svalových vláken u farmově chovaných daňků evropských a antilop losích s identickými svaly skotu. Do experimentu bylo zařazeno 30 samců (10 od každého druhu), z jejich jatečných těl byly odebrány vzorky svalů longissimus thoracis et lumborum (LTL, roštěná), triceps brachii (TB, vysoká plec) a rectus abdominis (RA, pupek), které byly podrobeny histologické analýze složení svalových vláken. Skot měl oproti nedomestikovaným přežvýkavcům výrazně větší plochu svalových vláken u všech sledovaných svalů. Sval LTL daňků a antilop měl nižší podíl vláken typu I a vyšší podíl vláken typu IIA v porovnání se skotem. Navíc měl LTL daňků a antilop nižší podíl vláken typu I než jejich TB a RA, což nebylo pozorováno u skotu. Tyto rozdíly jsou pravděpodobně způsobeny genetickou adaptací těchto druhů k rychlému pohybu.
Název v anglickém jazyce
Muscle fibres of farm-raised ruminants
Popis výsledku anglicky
Ensuring sufficient animal protein production for the growing human population may be supported by integrating alternative sources of meat into the commercial market, including various farmed game species. However, it is necessary to ensure satisfactory and uniform meat quality for the commercial market, which is influenced by several factors, including the histological composition of the muscle. Understanding these characteristics can provide an insight into the expected meat quality of these game species and subsequently determine appropriate processing methods. The aim of the study was therefore to compare the muscle fibre properties of farmed fallow deer (Dama dama) and common eland (Tragelaphus oryx) with cattle (Bos taurus). A total of 30 males (10 of each species) were included in the experiment, from which samples of the longissimus thoracis et lumborum (LTL), triceps brachii (TB) and rectus abdominis (RA) muscles were taken and subjected to histological analysis of muscle fibres. Compared to fallow deer and eland, cattle had a significantly larger muscle fibre area for all muscles. The LTL muscle of fallow deer and eland had a lower proportion of type I fibres and a higher proportion of type IIA fibres compared to cattle. Moreover, the proportion of type I fibres was lower in the LTL of fallow deer and eland compared to other muscles, differences which were not observed in cattle. Differences in muscle fibre traits between cattle and game species found in this study are likely due to genetic adaptations of game to high-speed running and jumping.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
20-26
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—