Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Případ wagyu aneb čím se japonský skot liší od ostatních plemen

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F24%3A10005928" target="_blank" >RIV/00027014:_____/24:10005928 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Případ wagyu aneb čím se japonský skot liší od ostatních plemen

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Japonský masný skot wagyu je v mnoha ohledech výjimečný. Maso vykrmených zvířat obsahuje množství intramuskulárního tuku (IMT), které je několikanásobně vyšší než u jiných plemen skotu. To odpovídá požadavkům japonského trhu a konzumentů, ale své příznivce si postupně získává i v jiných částech světa. Způsob chovu a zejména výkrmu se rovněž vymyká běžným zvyklostem, především co se týká bezprecedentního podílu jádra v krmné dávce. Výsledkem je maso, které se díky svým vlastnostem a exkluzivitě často prodává za extrémně vysokou cenu. Účelem tohoto článku je shrnutí příčin výjimečnosti skotu wagyu a porovnání jeho masné užitkovosti a kvality masa s jinými běžně využívanými plemeny masného skotu.

  • Název v anglickém jazyce

    The case of wagyu or how Japanese cattle differ from other breeds

  • Popis výsledku anglicky

    Japanese wagyu beef cattle are exceptional in many ways. The meat of fattened animals contains an amount of intramuscular fat that is several times higher than in other cattle breeds. This meets the requirements of the Japanese market and consumers, but it is gradually gaining reputation also in other parts of the world. The method of rearing and, in particular, fattening, is also out of the ordinary, especially as regards the unprecedented proportion of concentrates in the diet. The result is meat which, thanks to its qualities and exclusivity, is often sold at an extremely high price. The purpose of this article is to summarise the reasons for the exceptional nature of wagyu cattle and to compare their meat performance and meat quality with other commonly used beef cattle breeds.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů