Případ wagyu aneb čím se japonský skot liší od ostatních plemen
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F24%3A10005928" target="_blank" >RIV/00027014:_____/24:10005928 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Případ wagyu aneb čím se japonský skot liší od ostatních plemen
Popis výsledku v původním jazyce
Japonský masný skot wagyu je v mnoha ohledech výjimečný. Maso vykrmených zvířat obsahuje množství intramuskulárního tuku (IMT), které je několikanásobně vyšší než u jiných plemen skotu. To odpovídá požadavkům japonského trhu a konzumentů, ale své příznivce si postupně získává i v jiných částech světa. Způsob chovu a zejména výkrmu se rovněž vymyká běžným zvyklostem, především co se týká bezprecedentního podílu jádra v krmné dávce. Výsledkem je maso, které se díky svým vlastnostem a exkluzivitě často prodává za extrémně vysokou cenu. Účelem tohoto článku je shrnutí příčin výjimečnosti skotu wagyu a porovnání jeho masné užitkovosti a kvality masa s jinými běžně využívanými plemeny masného skotu.
Název v anglickém jazyce
The case of wagyu or how Japanese cattle differ from other breeds
Popis výsledku anglicky
Japanese wagyu beef cattle are exceptional in many ways. The meat of fattened animals contains an amount of intramuscular fat that is several times higher than in other cattle breeds. This meets the requirements of the Japanese market and consumers, but it is gradually gaining reputation also in other parts of the world. The method of rearing and, in particular, fattening, is also out of the ordinary, especially as regards the unprecedented proportion of concentrates in the diet. The result is meat which, thanks to its qualities and exclusivity, is often sold at an extremely high price. The purpose of this article is to summarise the reasons for the exceptional nature of wagyu cattle and to compare their meat performance and meat quality with other commonly used beef cattle breeds.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů