Inovativní pohled na krmné směsi: Vliv hmyzí moučky na užitkovost a fyzikální ukazatele kvality masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F24%3A10006006" target="_blank" >RIV/00027014:_____/24:10006006 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Inovativní pohled na krmné směsi: Vliv hmyzí moučky na užitkovost a fyzikální ukazatele kvality masa
Popis výsledku v původním jazyce
Článek poskytuje užitečné poznatky o možnostech využití hmyzí moučky jako alternativního zdroje bílkovin v produkci drůbežího masa a přináší nový pohled na výživu drůbeže v budoucnosti. Hmyz a hmyzí produkty např. ve formě hmyzí moučky, mohou sloužit jako vhodná komponenta do krmných směsí pro výkrm brojlerových kuřat. Je dobré mít ale na zřeteli, že vyšší dávky některých hmyzích mouček mohou mít nežádoucí efekt na chutnost krmiva nebo přítomnost antinutričních látek v něm a zhoršit tím ukazatele užitkovosti. I tak má zařazení hmyzí moučky do krmných směsí pro brojlerová kuřata jistý potenciál a může přispět k diverzifikaci zdrojů bílkovin v produkci drůbežího masa.
Název v anglickém jazyce
An innovative perspective on mixed feeds: Effect of insect meal on performance and physical parameters of meat quality
Popis výsledku anglicky
The article provides useful insights into the possibilities of using insect meal as an alternative protein source in poultry meat production and brings a new perspective on poultry nutrition in the future. Insects and insect products, e.g. in the form of insect meal, can serve as a suitable component in mixed feeds for fattening broiler chickens. However, it is good to keep in mind that higher doses of some insect meals can have an undesirable effect on the palatability of the feed or the presence of anti-nutritional substances in it and thus worsen performance indicators. Even so, the inclusion of insect meal in feed mixtures for broiler chickens has a certain potential and can contribute to the diversification of protein sources in poultry meat production.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910387" target="_blank" >QK1910387: Kvalita a bezpečnost produkce kuřecího masa při zkrmování moučky z hmyzu, limitovaném krmení a pastvě</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů