Vliv hmyzí moučky na kvalitu kuřecího masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F24%3A98578" target="_blank" >RIV/60460709:41210/24:98578 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2024/07/Vliv-hmyzi-moucky-na-kvalitu-masa-vykrmovanych-kurat_Chodova-Tumova_webove-stranky.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2024/07/Vliv-hmyzi-moucky-na-kvalitu-masa-vykrmovanych-kurat_Chodova-Tumova_webove-stranky.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv hmyzí moučky na kvalitu kuřecího masa
Popis výsledku v původním jazyce
Rostoucí produkce drůbežího masa bude do budoucna vyžadovat alternativní a snadno dostupné zdroje proteinu jako náhradu za sójový extrahovaný šrot či rybí moučku. Nejvhodnější alternativou se zdá být hmyzí moučka, přičemž pro drůbež jsou nejvyužívanějšími a nejdostupnějšími druhy hmyzu moucha bráněnka (Hermetia illucens), potemník moučný (Tenebrio molitor) nebo moucha domácí (Musca domestica). Mnoho vědeckých publikací se zabývalo nutričním složením hmyzí moučky, kdy bylo zjištěno, že obsahuje dostatečné množství živin (především vysoce kvalitní protein v koncentraci 40 – 60 % a také tuk 30-35 % v sušině). Použití hmyzí moučky v krmné směsi může ovlivnit růst kuřat z důvodu vlivu na mikrobiotu a anatomii trávicího traktu. Na druhou stranu, vliv hmyzí moučky na samotný růst kuřat není jasný a záleží především na procentuálním nahrazení sójové moučky moučkou hmyzí. Z předběžné studie vyplývá, že zařazení plnotučné hmyzí moučky z larev mouchy bráněnky (Hermetia illucens) ve výši 3 % jako náhrady sójového extrahovaného šrotu nemělo průkazný vliv na užitkové vlastnosti vykrmovaných kuřat, podobně jako na jatečné charakteristiky. Z kvalitativních vlastností masa nebyl zjištěn vliv hmyzí moučky na většinou fyzikálních parametrů, kromě ztrát masové šťávy odkapem, kdy se u kuřat s hmyzí moučkou v krmivu zlepšila vaznost masa. Nutriční vlastnosti masa rovněž nebyly složením krmné směsi ovlivněny. Větší vliv byl zaznamenán u zastoupení mastných kyselin. Vyšší podíl nasycených mastných kyselin v moučce z larev bráněnky se negativně odrazil na jejich vyšším zastoupení v kuřecím mase na úkor polynenasycených mastných kyselin. Je třeba se tedy zabývat především použitým druhem hmyzu a také složením substrátu, na němž je chován, neboť tyto faktory mohou významně ovlivnit konečné zastoupení mastných kyselin v hmyzí moučce a tím i kvalitu masa.
Název v anglickém jazyce
Effect of insect meal on chicken meat quality
Popis výsledku anglicky
Increasing chicken meat production needs an alternative and easily available protein source as a potential substitute for soybean meal or fishmeal. The insect meals seem to be the most appropriate alternative. Of all insect species, Tenebrio molitor, Hermetia illucens and Musca domestica are the most suitable species for commercial exploitation in poultry feed. On the basis of numerous studies, insect meals contain sufficient nutrients (mainly high quality protein in a concentration of 40 – 60 % and also fat 30 – 35 % of dry matter) for broiler production. The use of insect meal in feed mixtures can influence the growth of chickens due to its effects on the microbiota and the anatomy of the digestive tract. On the other hand, the impact of insect meal on the growth of chickens itself is unclear and primarily depends on the percentage of replacement of soybean meal with insect meal. Preliminary present study results indicate that including 3% full-fat insect meal from black soldier fly larvae (Hermetia illucens) as a replacement for extracted soybean meal did not have a significant effect on the performance characteristics of broiler chickens, nor on carcass characteristics. Regarding meat quality traits, insect meal did not affect most physical parameters, except for drip loss, where chickens fed with insect meal showed improved water-holding capacity of the meat. Nutritional properties of the meat were also not influenced by the feed mixture composition. A greater effect was observed in the fatty acid composition. The higher proportion of saturated fatty acids in the meal from black soldier fly larvae negatively reflected their higher presence in chicken meat at the expense of polyunsaturated fatty acids. Therefore, it is essential to consider the type of insect used and the composition of the substrate on which it is reared, as these factors can significantly influence the final fatty acid profile in insect meal and thereby the quality of the meat.
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910387" target="_blank" >QK1910387: Kvalita a bezpečnost produkce kuřecího masa při zkrmování moučky z hmyzu, limitovaném krmení a pastvě</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-7403-316-2
Počet stran knihy
31
Název nakladatele
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS knihy
—