Výzkum potenciálu hmyzí moučky ve výživě drůbeže: Kvalita masa a senzorické hodnocení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F24%3A10006051" target="_blank" >RIV/00027014:_____/24:10006051 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výzkum potenciálu hmyzí moučky ve výživě drůbeže: Kvalita masa a senzorické hodnocení
Popis výsledku v původním jazyce
V současné době je zájem o integraci hmyzí moučky do krmiv pro zvířata. Zařazení cvrččí moučky na úrovni 3 % do diety kuřat prokazatelně zvýšilo obsah α-tokoferolu v mase a oxidační stabilitu masa. Problematickým aspektem uplatnění cvrččí moučky v krmných směsích pro kuřata je profil mastných kyselin v moučce a následně i v mase. Její přídavek způsobuje snížení obsahu polynenasycených mastných kyselin a zvýšení poměru n6/n3 v mase a zvýšení aterogenního a trombogenního indexu a současně snížení hodnoty HH indexu, což může vést u potencionálních konzumentů tohoto masa ke vzniku a rozvoji tzv. civilizačních chorob. Ve vztahu ke kvalitě masa a zdraví lidí nelze tedy doporučit v krmných směsích pro kuřata dávku vyšší než 3 %. Dávka 3 % cvrččí moučky ve srovnání s běžným obsahem sójového extrahovaného šrotu, jakožto zdroje bílkovin, který v krmivu pro kuřata dosahuje úrovně až 30 %, je ale naprosto zanedbatelná. Na druhé straně nejpřijatelnější maso z hlediska senzorického hodnocení bylo maso kuřat krmených nejvyšší dávkou cvrččí moučky (9 %) Je tedy vhodné hledat vhodný substrát pro chov larev a dospělců, který zajistí zlepšení profilu mastných kyselin hmyzu či jiného zástupce z třídy hmyzu.
Název v anglickém jazyce
Investigating the potential of insect meal in poultry nutrition: Meat quality and sensory evaluation
Popis výsledku anglicky
There is currently interest in integrating insect meal into animal feed. The inclusion of cricket meal at the level of 3% in the diet of chickens demonstrably increased the content of α-tocopherol in the meat and the oxidative stability of the meat. A problematic aspect of the use of cricket meal in mixed feeds for chickens is the profile of fatty acids in the meal and subsequently also in the meat. Its addition causes a decrease in the content of polyunsaturated fatty acids and an increase in the n6/n3 ratio in the meat and an increase in the atherogenic and thrombogenic index, and at the same time a decrease in the value of the HH index, which can lead to the emergence and development of so-called civilization diseases in potential consumers of this meat. In relation to meat quality and human health, a dose higher than 3% cannot be recommended in mixed feeds for chickens. However, the dose of 3% cricket meal is completely negligible compared to the usual content of extracted soybean meal as a source of protein, which reaches up to 30% in chicken feed. On the other hand, the most acceptable meat from the point of view of sensory evaluation was the meat of chickens fed with the highest dose of cricket meal (9%). Therefore, it is advisable to look for a suitable substrate for rearing larvae and adults, which will ensure an improvement of the fatty acid profile of insects or other representatives of the insect class.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910387" target="_blank" >QK1910387: Kvalita a bezpečnost produkce kuřecího masa při zkrmování moučky z hmyzu, limitovaném krmení a pastvě</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů