Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hydrofobní chromatografie enzymových hydrolyzátů ryb

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F00%3A00000003" target="_blank" >RIV/00027022:_____/00:00000003 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hydrofobní chromatografie enzymových hydrolyzátů ryb

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sval a vnitřnosti kapra a okoun byly hydrolyzovány pomocí různých proteolytických enzymů. Tento bílkovinný material je za vhodných podmínek snadno hydrolyzovatelný pomocí pepsinu, chymotrypsinu nebo alkylázy a dává směs peptidů vykazujících biologickou aktivitu. Významná je hlavně přítomnost tzv. ACE inhibitorů, tj. inhibitorů angiotensin konvertujících enzymů (EC 3.4.15.1), jejichž důležitou vlastností je snižování krevního tlaku. Hydrolytický proces byl optimalizován s cílem záskat produkty o nízké molekulové hmotnosti s optimální aktivitou. Získané peptidy po hydrolýze byly testovány z hlediska jejich inhibice ACE a byly dále separovány hydrofobní chromatografií na sloupci fenyl-Superosy za použití vysoké iontové síly. Tímto krokem byly získány preparáty s vyšší inhibiční aktivitou.

  • Název v anglickém jazyce

    Hydrophobic chromatography of enzymatic hydrolyzates of fish

  • Popis výsledku anglicky

    Muscle and viscera of common carp and perch were hydrolyzed by different proteolytic enzymes. This protein material can be easily hydrolysed. If the conditions are available, bypepsin, chymotrypsin or alcalase and gives a mixture of peptides with biologicalactivity, Significant is mainly presence of ACE inhibitors (inhibitors of angiotensin converting enzymes EC 3.4.15.1) because their important property is reduction of blood pressure. Hydrolytic process was optimalized with aim to obtain the products of low molecular weight with optimal activity. Obtained peptides after hydrolysis were tested from point of view their inhibition of ACE and then were separated by hydrophobic chromatography on the phenyl Superose column with use of high tonic strength. By this step there were obtained preparates with higher inhibition activity.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EP7310" target="_blank" >EP7310: Potravinářské využití bílkovinného odpadu vznikajícího při zpracování rybího masa.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2000

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Bulletin VÚRH Vodňany

  • ISSN

    0007-389X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2000

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus