Hydrofobní chromatografie enzymových hydrolyzátů ryb
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F00%3A00000003" target="_blank" >RIV/00027022:_____/00:00000003 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hydrofobní chromatografie enzymových hydrolyzátů ryb
Popis výsledku v původním jazyce
Sval a vnitřnosti kapra a okoun byly hydrolyzovány pomocí různých proteolytických enzymů. Tento bílkovinný material je za vhodných podmínek snadno hydrolyzovatelný pomocí pepsinu, chymotrypsinu nebo alkylázy a dává směs peptidů vykazujících biologickou aktivitu. Významná je hlavně přítomnost tzv. ACE inhibitorů, tj. inhibitorů angiotensin konvertujících enzymů (EC 3.4.15.1), jejichž důležitou vlastností je snižování krevního tlaku. Hydrolytický proces byl optimalizován s cílem záskat produkty o nízké molekulové hmotnosti s optimální aktivitou. Získané peptidy po hydrolýze byly testovány z hlediska jejich inhibice ACE a byly dále separovány hydrofobní chromatografií na sloupci fenyl-Superosy za použití vysoké iontové síly. Tímto krokem byly získány preparáty s vyšší inhibiční aktivitou.
Název v anglickém jazyce
Hydrophobic chromatography of enzymatic hydrolyzates of fish
Popis výsledku anglicky
Muscle and viscera of common carp and perch were hydrolyzed by different proteolytic enzymes. This protein material can be easily hydrolysed. If the conditions are available, bypepsin, chymotrypsin or alcalase and gives a mixture of peptides with biologicalactivity, Significant is mainly presence of ACE inhibitors (inhibitors of angiotensin converting enzymes EC 3.4.15.1) because their important property is reduction of blood pressure. Hydrolytic process was optimalized with aim to obtain the products of low molecular weight with optimal activity. Obtained peptides after hydrolysis were tested from point of view their inhibition of ACE and then were separated by hydrophobic chromatography on the phenyl Superose column with use of high tonic strength. By this step there were obtained preparates with higher inhibition activity.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EP7310" target="_blank" >EP7310: Potravinářské využití bílkovinného odpadu vznikajícího při zpracování rybího masa.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2000
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bulletin VÚRH Vodňany
ISSN
0007-389X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2000
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—