Verification of prediction of growth of Listeria monocytogenes microorganisms in chicken meat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F00%3A00000013" target="_blank" >RIV/00027022:_____/00:00000013 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Verification of prediction of growth of Listeria monocytogenes microorganisms in chicken meat
Popis výsledku v původním jazyce
Raw chicken meat was continued and homogenized. There were measured water activity and pH. Input raw material was investigated for the presence of Listeria monocytogenes and the raw meat was inoculated by Listeria monocytogenes CCM 4699. Number of Listeria monocytogenes, total plate count and number of coliforms were determined in the range 0 - 7 days by bacteriological survey for the storage temperature 4,9, 7 and 8,3°C. The increase of Listeria monocytogenes counts has been registerede for temperature4,9°C about log 1,5 CFU/g after 6 days, for temperature 7 and 8,3°C about 2 logCFU/g. The prediction for Listeria growth with the aid of Food MicroModel was also made. The best agreement between the experimentally analysed number of bacteria and prediction was received for the lowest incubation temperature 4,9°C.
Název v anglickém jazyce
Verification of prediction of growth of Listeria monocytogenes microorganisms in chicken meat
Popis výsledku anglicky
Raw chicken meat was continued and homogenized. There were measured water activity and pH. Input raw material was investigated for the presence of Listeria monocytogenes and the raw meat was inoculated by Listeria monocytogenes CCM 4699. Number of Listeria monocytogenes, total plate count and number of coliforms were determined in the range 0 - 7 days by bacteriological survey for the storage temperature 4,9, 7 and 8,3°C. The increase of Listeria monocytogenes counts has been registerede for temperature4,9°C about log 1,5 CFU/g after 6 days, for temperature 7 and 8,3°C about 2 logCFU/g. The prediction for Listeria growth with the aid of Food MicroModel was also made. The best agreement between the experimentally analysed number of bacteria and prediction was received for the lowest incubation temperature 4,9°C.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EP0960006260" target="_blank" >EP0960006260: Modelování tepelných procesů v potravním řetězci jako nástroj odhadu rizika pro metodu HACCP</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2000
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech J. Food Sciences
ISSN
1211-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
2000
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—