Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Isolation and characterization of chitosan - glukan complex from Aspergillus niger biomass

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F01%3A00000033" target="_blank" >RIV/00027022:_____/01:00000033 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Isolation and characterization of chitosan - glukan complex from Aspergillus niger biomass

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Chitosan and chitin -glucan complex were extracted from Aspergillus niger mycelial wastes of citric acid production.Mycelium was treated with concentratedaqueous NaOH solution (40%) at 130°C for 1-3 h. On applying this procedure, the insoluble material is left as a white powder (15 - 33,5 % on a dry cell basis). For chitosan isolation, this freeze-dried alkali insoluble fraction was treated with diluted HCl solution (2 %) at 95°C for 15-20 h. The yields of the acid soluble chitosan fraction were 5-15 %on a dry cell basis on this condition. IR spectrometry analysis confirmed that the acid soluble material contains chitosan and the acid insoluble remainder consists of chitin and glucan. Results of nitrogen analysis showed a significant prevalence of chitin in the acid insoluble remainder. An original fast and simple method of degree of deacetylation determination was developed using direct UV spectroscopy. Degree of deacetylation of chitosan in the acid soluble fraction is at least 95 %

  • Název v anglickém jazyce

    Isolation and characterization of chitosan - glukan complex from Aspergillus niger biomass

  • Popis výsledku anglicky

    Chitosan and chitin -glucan complex were extracted from Aspergillus niger mycelial wastes of citric acid production.Mycelium was treated with concentratedaqueous NaOH solution (40%) at 130°C for 1-3 h. On applying this procedure, the insoluble material is left as a white powder (15 - 33,5 % on a dry cell basis). For chitosan isolation, this freeze-dried alkali insoluble fraction was treated with diluted HCl solution (2 %) at 95°C for 15-20 h. The yields of the acid soluble chitosan fraction were 5-15 %on a dry cell basis on this condition. IR spectrometry analysis confirmed that the acid soluble material contains chitosan and the acid insoluble remainder consists of chitin and glucan. Results of nitrogen analysis showed a significant prevalence of chitin in the acid insoluble remainder. An original fast and simple method of degree of deacetylation determination was developed using direct UV spectroscopy. Degree of deacetylation of chitosan in the acid soluble fraction is at least 95 %

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QE0180" target="_blank" >QE0180: Zpracování a využití odpadního mycelia po výrobě potravinářské kyseliny citronové pro další průmyslové aplikace.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    11 th European Carbohydrate Symposium

  • ISBN

    3-00-006293-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    "P9"-"P11"

  • Název nakladatele

    Neuveden

  • Místo vydání

    Lisabon

  • Místo konání akce

    Lisabon

  • Datum konání akce

    2. 9. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku