Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv množství siřidla, chloridu vápenatého, teploty a ošetření mléka vysokým tlakem na prběh koagulace mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F02%3A00000082" target="_blank" >RIV/00027022:_____/02:00000082 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv množství siřidla, chloridu vápenatého, teploty a ošetření mléka vysokým tlakem na prběh koagulace mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vlastnosti koagulovaného mléčného gelu byly měřeny oscilačním reometrem Rheostres RS 150. Byl sledován vliv siřidla, chloridu vápenatého, teploty a zpracování mléka vysokým tlakem na vlastnosti vznikajícího gelu. Byly definovány parametry koagulace elastický modul pružnosti ve smyku G´, doba počátku koagulace to a časová konstanta kkoagulace tau. Čím vyšší je přídavek syřidla, chloridu vápenatého a teplota, tím je kratší doba počátku koagulace a časová konstanta koagulace. Limitní hodnota modulu pružnosti G´max nebyla prakticky ovlivněna přídavkem chloridu vápenatého a mírně klesala s rostoucí teplotou a přídavkem syřidla. Mléko ošetřené předem tlakem kolem 600 MPa po dobu 1O minut vytvořilo po přidání syřidla mnohem pevnější gel než mléko tlakem neošetřené. Modul pružnosti byl dokonce o 100% vyšší a časové konstanty prakticky poloviční.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of the amount orf rennet, calcium chloride, temperature and treatment of milk by high pressure on the course of milk coagulation

  • Popis výsledku anglicky

    Coagulated gel was measured using an oscillation rheometer Rheostress RS 150. There was monitored an influence of the addition of rennet, CaCl2, temperature and treatment of milk by high pressure on the properties of coagulated gel. There was assesed parameters of coagulation, i.e. elastic modulus G´, time of coagulation start to and time constant of congelation tau. When monitoring influence of amount of addition of rennet, CaCl2 and increasing temperature, there was found that time of coagulation start to and time constant of congelation tau is decreasing. Limit modulus of elasticity G´max during a various amount of CaCl2 was practically constant and when monitoring influence of pof increasing temperature and rennet addition, it was moderately decreasing. Milk treated by the pressure of 600 MPa for 10 minutes formed, during coagulation, a more solid gel, modulus of elasticity was, in comparison with untreated milk, almost by 100% higher. Time constant of congelation was practically a

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník semináře mléko a sýry

  • ISBN

    80-86238-21-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    163-168

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav mlékárenský

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    22. 2. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku