Vliv množství siřidla, chloridu vápenatého, teploty a ošetření mléka vysokým tlakem na prběh koagulace mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F02%3A00000082" target="_blank" >RIV/00027022:_____/02:00000082 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv množství siřidla, chloridu vápenatého, teploty a ošetření mléka vysokým tlakem na prběh koagulace mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Vlastnosti koagulovaného mléčného gelu byly měřeny oscilačním reometrem Rheostres RS 150. Byl sledován vliv siřidla, chloridu vápenatého, teploty a zpracování mléka vysokým tlakem na vlastnosti vznikajícího gelu. Byly definovány parametry koagulace elastický modul pružnosti ve smyku G´, doba počátku koagulace to a časová konstanta kkoagulace tau. Čím vyšší je přídavek syřidla, chloridu vápenatého a teplota, tím je kratší doba počátku koagulace a časová konstanta koagulace. Limitní hodnota modulu pružnosti G´max nebyla prakticky ovlivněna přídavkem chloridu vápenatého a mírně klesala s rostoucí teplotou a přídavkem syřidla. Mléko ošetřené předem tlakem kolem 600 MPa po dobu 1O minut vytvořilo po přidání syřidla mnohem pevnější gel než mléko tlakem neošetřené. Modul pružnosti byl dokonce o 100% vyšší a časové konstanty prakticky poloviční.
Název v anglickém jazyce
Influence of the amount orf rennet, calcium chloride, temperature and treatment of milk by high pressure on the course of milk coagulation
Popis výsledku anglicky
Coagulated gel was measured using an oscillation rheometer Rheostress RS 150. There was monitored an influence of the addition of rennet, CaCl2, temperature and treatment of milk by high pressure on the properties of coagulated gel. There was assesed parameters of coagulation, i.e. elastic modulus G´, time of coagulation start to and time constant of congelation tau. When monitoring influence of amount of addition of rennet, CaCl2 and increasing temperature, there was found that time of coagulation start to and time constant of congelation tau is decreasing. Limit modulus of elasticity G´max during a various amount of CaCl2 was practically constant and when monitoring influence of pof increasing temperature and rennet addition, it was moderately decreasing. Milk treated by the pressure of 600 MPa for 10 minutes formed, during coagulation, a more solid gel, modulus of elasticity was, in comparison with untreated milk, almost by 100% higher. Time constant of congelation was practically a
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník semináře mléko a sýry
ISBN
80-86238-21-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
163-168
Název nakladatele
Výzkumný ústav mlékárenský
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
22. 2. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—