Nutriční kvalita minoritních obilnin a pseudoobilnin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F02%3A00000084" target="_blank" >RIV/00027022:_____/02:00000084 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční kvalita minoritních obilnin a pseudoobilnin
Popis výsledku v původním jazyce
V současnosti se v Evropě uvádí celkem 18 druhů pšenice - jednozrnku, dvouzrnku a pšenici špaldu, bezpluché formy ječmenů a ovsů, trsnaté žito, čirok, proso, bér vlašský, ježatku obilnou, rosičku krvavou, pohanku setou i tatarskou. Kromě uvedených minoritních plodin v Evropě, jsou předmětem zájmu rovněž tzv. nové plodiny - laskave c amerlík - quinoa, které nemají tradici pěstování v Evropě, ale jejich význam roste především v souvislosti s diverzifikací rostlinné výroby a potravinářských produktů.
Název v anglickém jazyce
Nutritional quality of minor cereals and pseudocereals
Popis výsledku anglicky
In Europe 18 species of minor cereals and pseudocereals are presently grown (IPGRI,2000). Their list includes hulled wheat species - einkorn, emmer and spelt, hulless varieties of barley and oats, millet, foxtail millet, etc, and pseudocereals. In addition to these minor Eropean crops, so called new crops - amaranth and quinoa - are the objects of attention in mainly focused on the evaluation of their nutritional qualities and on the possibilities of utilizing the higher quality of their germinating seed for the construction of new, mainly dietetic and wholesome foods. Some research results are presented.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QD0057" target="_blank" >QD0057: Diverzita opomíjených obilnin a pseudoobilnin a její využití v setrvalém zemědělství a zdravé výživě</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek z X. semináře šlechtitelů Šlechtění na potravinářskou kvalitu
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
55-61
Název nakladatele
Výzkumný ústav rostlinné výroby
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 3. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—