Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití technologie ošetření vysokým tlakem v masném průmyslu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F02%3A00000087" target="_blank" >RIV/00027022:_____/02:00000087 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití technologie ošetření vysokým tlakem v masném průmyslu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V současné době rostou požadavky na prodloužení trvanlivosti potravinářských výrobků. Jendím z perspektivních způsobů, jak toho docílit, je ošetření potravin vysokým izostatickým tlakem, (řádově stovky MPa = tisíce barů, atmosfér). Tuto technologii používají v nejvyspělejších státech světa, přičemž vůdčí pozici zaujímá Japonsko. Nejvíce se ve světě ošetřují ovocné a zeleninové šťávy a mléčné výrobky. V tuzemsku, na Moravě je budováno zatím ojedinělé provozní zařízení. Tyto t. zv. hydrostatické lisy vyrábí český výrobce.

  • Název v anglickém jazyce

    Use of pressurization technologies in meat industry

  • Popis výsledku anglicky

    The general demand for the prolongation of shelf life of food products is presently growing. One of the perspective ways to achieve this is the treatment of foods by high isostatic pressure (in the order of hudreds of MPa = thousands of bars or atmospheres). Fruit and vegetable juices and dairy products belong to the items most frequently treated by high pressure. In this country the first products start being developed. Domestic use is presently limited to the only production facility in Moravia, now under construction. A Czech producer makes these so called hydrostatic presses.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    28-29

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus