Využití technologie ošetření vysokým tlakem v masném průmyslu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F02%3A00000087" target="_blank" >RIV/00027022:_____/02:00000087 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití technologie ošetření vysokým tlakem v masném průmyslu
Popis výsledku v původním jazyce
V současné době rostou požadavky na prodloužení trvanlivosti potravinářských výrobků. Jendím z perspektivních způsobů, jak toho docílit, je ošetření potravin vysokým izostatickým tlakem, (řádově stovky MPa = tisíce barů, atmosfér). Tuto technologii používají v nejvyspělejších státech světa, přičemž vůdčí pozici zaujímá Japonsko. Nejvíce se ve světě ošetřují ovocné a zeleninové šťávy a mléčné výrobky. V tuzemsku, na Moravě je budováno zatím ojedinělé provozní zařízení. Tyto t. zv. hydrostatické lisy vyrábí český výrobce.
Název v anglickém jazyce
Use of pressurization technologies in meat industry
Popis výsledku anglicky
The general demand for the prolongation of shelf life of food products is presently growing. One of the perspective ways to achieve this is the treatment of foods by high isostatic pressure (in the order of hudreds of MPa = thousands of bars or atmospheres). Fruit and vegetable juices and dairy products belong to the items most frequently treated by high pressure. In this country the first products start being developed. Domestic use is presently limited to the only production facility in Moravia, now under construction. A Czech producer makes these so called hydrostatic presses.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
13
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
28-29
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—