Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Jablečno-zeleninová směs

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3AE0004289" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:E0004289 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Jablečno-zeleninová směs

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kombinace jablečné šťávy se zeleninovou šťávou a vhodnými ochucujícími šťávami a přísadami, vhodně upravené pH a v neposlední řadě moderní technologie výroby vysokotlakou pasterací a konzervace umožňují požívání zeleninových šťáv ve větším množství a navíc s prodlouženou trvanlivostí. Přitom se předpokládá, že při vysokotlaké pasteraci dojde ke krátkodobému ohřevu pouze na teplotu do 30°C, takže vitamíny a ostatní nutriční látky nejsou podrobeny působení teplotního šoku. Přitom možno konstatovat, že z hlediska mikrobiologického nebezpečí jsou tyto šťávy na straně bezpečnosti, zejména při kombinacích s úpravou pH pod hodnotu 4,2. Kromě toho použitím vysokotlaké konzervace dochází ve šťávách ke změnám, které umožní příjem těchto šťáv i lidem s alergií najablka či zeleninu. V recepturách nejsou zařazovány žádné konzervační přísady, takže je možné zhotovit plnohodnotné potravinářské výrobky nového typu, s nízkou kalorickou hodnotou, které mohou být vhodné i pro alergické osoby, které musí

  • Název v anglickém jazyce

    Apple-vegetable mixture

  • Popis výsledku anglicky

    The consumption of vegetable juices is enabled by combining them with apple and other fruit juices and aditives that modified the taste, flavour and pH. Also high pressure processing of that product that keeps the original fresh flavour and prolong the shelf life are the reasons why the consumers accept these products in large quantities. The high pressure pasteurisation that avoids the heating to the maximum 30°C for short period of time, keeps the nutritional and biologically active compounds. The high pressure pasteurisation inactivates present viable microorganisms and prolong substantially shelf life of these products namely if pH is lowered under value 4,2. High pressure treatment at the same time makes changes in products that lower the allergenicity of these products. Formulations do not contain any chemical preservation additives. Therefore, these products present the natural products with low caloric value convenient for consumers focused on foods with high nutritional value

Klasifikace

  • Druh

    X - Nezařazeno

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3287" target="_blank" >QF3287: Funkční potraviny ze zeleniny a ovoce a dalších zemědělských produktů vyrobené za použití vysokotlakého ošetření</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů