New vegetable and fruit-vegetable juices treated by high pressure
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F12%3A00000294" target="_blank" >RIV/00027022:_____/12:00000294 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/12:ZJPRES12
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
New vegetable and fruit-vegetable juices treated by high pressure
Popis výsledku v původním jazyce
The development of new mixed fruit-vegetable juices with less used vegetables as cabbage, celeriac and parsnip was the aim of research project. These juices could offer consumers new tasteful nutritionally interesting products. Other interesting possibility could be a preparation of vegetable juices in combination with sweet whey. The nutritional and sensory evaluations were carried out in juices prepared in laboratory. The contents of total phenolic compounds, ascorbic acid and antioxidant activity were as well determined. Produced juices were pasteurised by high pressure (410 MPa). This technique maintains the level of important nutritional substances, but cell structures of microorganisms are injured by the measure, they are not able to grow up to usable life.
Název v anglickém jazyce
New vegetable and fruit-vegetable juices treated by high pressure
Popis výsledku anglicky
The development of new mixed fruit-vegetable juices with less used vegetables as cabbage, celeriac and parsnip was the aim of research project. These juices could offer consumers new tasteful nutritionally interesting products. Other interesting possibility could be a preparation of vegetable juices in combination with sweet whey. The nutritional and sensory evaluations were carried out in juices prepared in laboratory. The contents of total phenolic compounds, ascorbic acid and antioxidant activity were as well determined. Produced juices were pasteurised by high pressure (410 MPa). This technique maintains the level of important nutritional substances, but cell structures of microorganisms are injured by the measure, they are not able to grow up to usable life.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B089" target="_blank" >QI91B089: Nové metody a postupy využití zemědělských surovin pro koncepci funkčních potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
High Pressure Research,print
ISSN
0895-7959
e-ISSN
—
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
103-113
Kód UT WoS článku
000303566000017
EID výsledku v databázi Scopus
—