Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sterilace sušených vaječných bílků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F03%3A8P006837" target="_blank" >RIV/00027022:_____/03:8P006837 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sterilace sušených vaječných bílků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce je popsat dosažené výsledky v oblasti vysokoteplotního homogenizační sterilace sušených vaječných bílků a podat důkaz jeho účinnosti při reálném provádění tohoto procesu na pilotním zařízení. Technologie moderního rychlého způsobu tepelného ošetření sušeného vaječného bílku je vázána na zařízení, v němž lze intenzivně a rovnoměrně provést ohřev a ochlazení tohoto materiálu. Cílem procesu bylo provést inaktivaci přítomných mikroorganismů včetně spor často se přirozeně vyskytujících sporujících mikrobů, například rodu Bacillus cereus. Dalším cílem bylo zlepšení kvality bílku podstatným zvýšením pevnosti gelu po jeho obnovení a uvaření. Po obnovení sterilovaného bílku byla zjištěna vyšší šlehatelnost a lepší stabilita pěny. Po uvaření obnoveného bílku byla zjištěna podstatně vyšší pevnost gelu. Proces vysokoteplotní sterilace sušeného vaječného bílku zkracuje inaktivaci mikrobů a zvýšení pevnosti gelu z dosavadních cca 6 týdnů na 6 hodin.

  • Název v anglickém jazyce

    Sterilisation of dried egg whites

  • Popis výsledku anglicky

    This paper describes the results of high temperature homogenising sterilisation of dried egg white and shows the efficacy of this process in a pilot plant. The technology of rapid thermal treatment of dried egg white requires equipment capable of intensive and uniform heating and cooling of this material. Such equipment has been developed in our laboratory at the Food Research Institute Prague. The purpose of the treatment is inactivation of microorganisms including spores of frequently naturally present spore forming microbes such as Bacillus cereus. Another purpose is improving the quality of egg white by significantly increasing the gel strength after its reconstitution and cooking. After reconstitution the egg white had significantly greater whipping quality (whip ability) and better stability of the foam. After cooking the reconstituted egg white had significantly higher gel strength compared with conventional treatment. The high temperature sterilisation of dried egg white speeds

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QE1026" target="_blank" >QE1026: Nové technologie zpracování vaječné suroviny</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr 26.-28.5.2003, Sborník příspěvků na CD-ROM

  • ISBN

    80-902671-6-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    1-6

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    1. 1. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku