Změny obsahu galaktosidů během klíčení a vysokotlakého zpracování semen cizrny
Popis výsledku
Alfa-galactosidy negativně ovlivňují stravitelnost luštěnin. Nejefektivnější způsob jak je odstranit je klíčení. Obsah alfa-galaktosidů v cizrně byl snížen během čtyř dnů klíčení na 24% původní hodnoty v suchých semenech. Dva dny klíčená semena byla ošetřena vysokým tlakem 500 MPa po dobu 10 minut. Obsah alfa-galaktosidů byl snížen na 31% hodnoty před tlakováním a během dalšího skladování po dobu 21 dnů se snížil až na 7% hodnoty před tlakováním.
Klíčová slova
chick-peaalfa-galactosidesgerminationhigh-pressure treatmentstorage
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The Changes of alfa-galactosides during Germination and High Pressure Treatment of Chick-Pea Seeds
Popis výsledku v původním jazyce
The alfa-galactosides negatively affect of digestibility of grain legumes. The most effective way of alfa-galactosides decreasing is germination. The content of alfa-galactosides in chick-pea was decreased by 4 days germination up to 24% of original value in dry seeds. The 2 days germinated chick-pea seeds were treated by pressure 500 MPa for 10 minutes. The alfa-galactosides content was decreased by this treatment up to 31% of value before pressurisation and during 21 days storing decreased up to 7% ofvalue before pressurisation.
Název v anglickém jazyce
The Changes of alfa-galactosides during Germination and High Pressure Treatment of Chick-Pea Seeds
Popis výsledku anglicky
The alfa-galactosides negatively affect of digestibility of grain legumes. The most effective way of alfa-galactosides decreasing is germination. The content of alfa-galactosides in chick-pea was decreased by 4 days germination up to 24% of original value in dry seeds. The 2 days germinated chick-pea seeds were treated by pressure 500 MPa for 10 minutes. The alfa-galactosides content was decreased by this treatment up to 31% of value before pressurisation and during 21 days storing decreased up to 7% ofvalue before pressurisation.
Klasifikace
Druh
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
41-44
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—
Druh výsledku
Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP
GM - Potravinářství
Rok uplatnění
2004