Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny obsahu galaktosidů během klíčení a vysokotlakého zpracování semen cizrny

Popis výsledku

Alfa-galactosidy negativně ovlivňují stravitelnost luštěnin. Nejefektivnější způsob jak je odstranit je klíčení. Obsah alfa-galaktosidů v cizrně byl snížen během čtyř dnů klíčení na 24% původní hodnoty v suchých semenech. Dva dny klíčená semena byla ošetřena vysokým tlakem 500 MPa po dobu 10 minut. Obsah alfa-galaktosidů byl snížen na 31% hodnoty před tlakováním a během dalšího skladování po dobu 21 dnů se snížil až na 7% hodnoty před tlakováním.

Klíčová slova

chick-peaalfa-galactosidesgerminationhigh-pressure treatmentstorage

Identifikátory výsledku

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The Changes of alfa-galactosides during Germination and High Pressure Treatment of Chick-Pea Seeds

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The alfa-galactosides negatively affect of digestibility of grain legumes. The most effective way of alfa-galactosides decreasing is germination. The content of alfa-galactosides in chick-pea was decreased by 4 days germination up to 24% of original value in dry seeds. The 2 days germinated chick-pea seeds were treated by pressure 500 MPa for 10 minutes. The alfa-galactosides content was decreased by this treatment up to 31% of value before pressurisation and during 21 days storing decreased up to 7% ofvalue before pressurisation.

  • Název v anglickém jazyce

    The Changes of alfa-galactosides during Germination and High Pressure Treatment of Chick-Pea Seeds

  • Popis výsledku anglicky

    The alfa-galactosides negatively affect of digestibility of grain legumes. The most effective way of alfa-galactosides decreasing is germination. The content of alfa-galactosides in chick-pea was decreased by 4 days germination up to 24% of original value in dry seeds. The 2 days germinated chick-pea seeds were treated by pressure 500 MPa for 10 minutes. The alfa-galactosides content was decreased by this treatment up to 31% of value before pressurisation and during 21 days storing decreased up to 7% ofvalue before pressurisation.

Klasifikace

  • Druh

    Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    41-44

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

Druh výsledku

Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

Jx

CEP

GM - Potravinářství

Rok uplatnění

2004