The changes of alfa-galactosides during germination and high pressure treatment of legume seeds
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F09%3A00000066" target="_blank" >RIV/00027022:_____/09:00000066 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The changes of alfa-galactosides during germination and high pressure treatment of legume seeds
Popis výsledku v původním jazyce
The alfa-galactosides negatively affect of grain legumes digestibility. The most effective way of ?-galactosides content decreasing is germination. The contents of alfa-galactosides in legume seeds were decreased by germination up to 16% of original value (lentil). During the germination, the contents of microorganisms are arising to high values. The effective method for decreasing of microorganisms content is high pressure treatment. During the high pressure treatment (500 MPa for 10 min) the further alfa-galactosides are decomposed up to 5% of original value (mung bean). The contents of ?-galactosides in high pressure treated germinated seeds were reduced up to 0 (lentil, mung bean)during 14 days storage at the temperature 4?8°C.
Název v anglickém jazyce
The changes of alfa-galactosides during germination and high pressure treatment of legume seeds
Popis výsledku anglicky
The alfa-galactosides negatively affect of grain legumes digestibility. The most effective way of ?-galactosides content decreasing is germination. The contents of alfa-galactosides in legume seeds were decreased by germination up to 16% of original value (lentil). During the germination, the contents of microorganisms are arising to high values. The effective method for decreasing of microorganisms content is high pressure treatment. During the high pressure treatment (500 MPa for 10 min) the further alfa-galactosides are decomposed up to 5% of original value (mung bean). The contents of ?-galactosides in high pressure treated germinated seeds were reduced up to 0 (lentil, mung bean)during 14 days storage at the temperature 4?8°C.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3287" target="_blank" >QF3287: Funkční potraviny ze zeleniny a ovoce a dalších zemědělských produktů vyrobené za použití vysokotlakého ošetření</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
Sp. Iss.SI
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000269005600025
EID výsledku v databázi Scopus
—