Vysokotlaké ošetření naklíčených semen cizrny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3AE0004281" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:E0004281 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:_____/06:R0065444 RIV/60461373:22330/06:00016501 RIV/00027022:_____/06:8P006176
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
High pressure treatment of germinated chickpea seeds
Popis výsledku v původním jazyce
The 2 days germinated chickpea Cicer arietinum L. seeds in citric acid pickle (pH 2.5) were treated in press CYX 6/0103, ZDAS joint stock co., Czech Republic, using pressure 500 MPa, time 10 min. The treated samples were stored in refrigerator at temperatures 5-8 degrees C. The total number of microorganisms of germinated chickpea seeds in citric acid pickle decreased from 1.6 x 10(5) CFU/g to less than 10 CFU/g by pressurization and varied between less than 10 and 80 CFU/g during 21 days of storage. The number of yeasts, coliform bacteria, Escherichia coli and fungi were decreased by pressure treatment to near zero and exhibited no changes during the further 21 days of storage. The content of alpha-galactosides causing flatulence was decreased to 7% of original value (content in dry seeds) by germination, pressurization and storage.
Název v anglickém jazyce
High pressure treatment of germinated chickpea seeds
Popis výsledku anglicky
The 2 days germinated chickpea Cicer arietinum L. seeds in citric acid pickle (pH 2.5) were treated in press CYX 6/0103, ZDAS joint stock co., Czech Republic, using pressure 500 MPa, time 10 min. The treated samples were stored in refrigerator at temperatures 5-8 degrees C. The total number of microorganisms of germinated chickpea seeds in citric acid pickle decreased from 1.6 x 10(5) CFU/g to less than 10 CFU/g by pressurization and varied between less than 10 and 80 CFU/g during 21 days of storage. The number of yeasts, coliform bacteria, Escherichia coli and fungi were decreased by pressure treatment to near zero and exhibited no changes during the further 21 days of storage. The content of alpha-galactosides causing flatulence was decreased to 7% of original value (content in dry seeds) by germination, pressurization and storage.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Engineering
ISSN
0260-8774
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
Issue 3
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—