Vysokotlaké ošetření klíčených semen cizrny Cicer arietinum L.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00013225" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00013225 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
High pressure treatment of germinated chickpea Cicer arietinum L. seeds
Popis výsledku v původním jazyce
The 2 days germinated chickpea Cicer arietinum L. seeds in citric acid pickle (pH 2.5) were treated in press CYX 6/0103, ZDAS joint stock co., Czech Republic, using pressure 500 MPa, time 10 min. The treated samples were stored in refrigerator at temperatures 5 - 8 °C. The total number of microorganisms of germinated chickpea seeds in citric acid pickle decreased from 1.6x105 CFU/g to less than 10 CFU/g by pressurization and varied between less than 10 and 80 CFU/g during 21 days of storage. The numberof yeasts, coliform bacteria, Escherichia coli and fungi were decreased by pressure treatment to near zero and exhibited no changes during the further 21 days of storage. The content of a-galactosides causing flatulence was decreased to 7 % of original value (content in dry seeds) by germination, pressurization and storage.
Název v anglickém jazyce
High pressure treatment of germinated chickpea Cicer arietinum L. seeds
Popis výsledku anglicky
The 2 days germinated chickpea Cicer arietinum L. seeds in citric acid pickle (pH 2.5) were treated in press CYX 6/0103, ZDAS joint stock co., Czech Republic, using pressure 500 MPa, time 10 min. The treated samples were stored in refrigerator at temperatures 5 - 8 °C. The total number of microorganisms of germinated chickpea seeds in citric acid pickle decreased from 1.6x105 CFU/g to less than 10 CFU/g by pressurization and varied between less than 10 and 80 CFU/g during 21 days of storage. The numberof yeasts, coliform bacteria, Escherichia coli and fungi were decreased by pressure treatment to near zero and exhibited no changes during the further 21 days of storage. The content of a-galactosides causing flatulence was decreased to 7 % of original value (content in dry seeds) by germination, pressurization and storage.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3287" target="_blank" >QF3287: Funkční potraviny ze zeleniny a ovoce a dalších zemědělských produktů vyrobené za použití vysokotlakého ošetření</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Engineering
ISSN
0260-8774
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
BE - Belgické království
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
250-260
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—