Databáze markerů a poměrů izotopů pro stanovení autentičnosti ovocných destilátů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3AE0004394" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:E0004394 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25154648:_____/06:E0004394 RIV/69525137:_____/06:E0004394 RIV/49971361:_____/06:E0004394
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Databáze markerů a poměrů izotopů pro stanovení autentičnosti ovocných destilátů
Popis výsledku v původním jazyce
Databáze obsahuje soubor markerů -methanol, acetaldehyd, ethylacetát,vyšší alkoholy,estery mastných kyselin, aromatické látky v různých druzích ovocných destilátů ( hruškovice, jablkovice,višňovice,třešňovice, meruňkovice, slivovice ). Celkem bylo analyzováno 153 vzorků ovocných destilátů metodami plynové chromatografie GC/FID a GC/MSD. Tyto metody slouží zejména k rozlišení jednotlivých druhů ovocných destilátů . Pro zjištování pravosti ovocných destilátů byly použity metody stanovení stabilních izotopů ( nukleární magnetická rezonance NMR a izotopová hmotnostní spektrometrie IRMS ). Tyto izotopové metody se využívají na prokazování falšování ovocných destilátů přídavkem jiného druhu ethanolu či cukru , jenž nepochází z ovoce . Všechny získané výsledky markerů a izotopů byly statisticky zpracovány .
Název v anglickém jazyce
Database of markers and isotope ratio for authenticity assesment of fruit spirits
Popis výsledku anglicky
Database contains the file of markers - methanol, acetaldehyde, ethyl acetate, higher alcohols, ethyl-esters of fatty acids, flavours in different sorts fruit spirits( pears brandy, apple brandy, sour cherry and sweet cherry brandy, apricots brandy, plumbrandy ). Total 153 samples of fruit spirits were analysed by method of gas chromatography GC/FID and GC/MSD. These methods serve especially for separation individual sorts of fruit spirits. For authenticity determination of fruit spirits were used methods of stable isotope ( nuclear magnetic resonance-NMR and isotope mass spectrometry -IRMS ). These methods serve for the detection of adulteration fruit spirits with addition other sort of ethanol or sugar, what is not from fruit. All the results were statistically processed.
Klasifikace
Druh
X - Nezařazeno
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3288" target="_blank" >QF3288: Vytvoření databáze markerů a poměru izotopů(C,H,N) pro stanovení pravosti a autetičnosti ovocných destilátů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů