Hodnocení autenticity ovocných destilátů plynovou chromatografií a analýzou poměru izotopů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F08%3A9P000344" target="_blank" >RIV/00027022:_____/08:9P000344 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/08:#0000475
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Assessment of the authenticity of fruit spirits by gas chromatography and stable isotope ratio analyses
Popis výsledku v původním jazyce
The gas chromatographic (GC) determination of volatile constituents and the determination of 13C/12C isotope ratios by isotope ratio mass spectrometry ? IRMS analysis as well as SNIF ?NMR analysis of (D/H)I and (D/H)II ratios in ethanol are perspective analytical methods, which can be used for checking the authenticity of fruit spirits and for detecting their adulteration. Different concentrations of volatile compounds such as acetaldehyde, ethyl acetate, diethyl acetal, methanol, 1-butanol, 2-butanol,1-propanol, 2-methyl-1-propanol, 2- and 3- methyl-1-butanol, volatile fatty acids and isotopic data were demonstrated using discriminant analysis. The results show that the determination of isotope ratios can be used especially for distinguishing fruit spirits from others spirits, i.e. those made from beet sugar, maize, cane sugar, grain, potato, or synthetic alcohol. Gas chromatography also makes it possible to discriminate between respective spirits derived from one kind of fruit.
Název v anglickém jazyce
Assessment of the authenticity of fruit spirits by gas chromatography and stable isotope ratio analyses
Popis výsledku anglicky
The gas chromatographic (GC) determination of volatile constituents and the determination of 13C/12C isotope ratios by isotope ratio mass spectrometry ? IRMS analysis as well as SNIF ?NMR analysis of (D/H)I and (D/H)II ratios in ethanol are perspective analytical methods, which can be used for checking the authenticity of fruit spirits and for detecting their adulteration. Different concentrations of volatile compounds such as acetaldehyde, ethyl acetate, diethyl acetal, methanol, 1-butanol, 2-butanol,1-propanol, 2-methyl-1-propanol, 2- and 3- methyl-1-butanol, volatile fatty acids and isotopic data were demonstrated using discriminant analysis. The results show that the determination of isotope ratios can be used especially for distinguishing fruit spirits from others spirits, i.e. those made from beet sugar, maize, cane sugar, grain, potato, or synthetic alcohol. Gas chromatography also makes it possible to discriminate between respective spirits derived from one kind of fruit.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3288" target="_blank" >QF3288: Vytvoření databáze markerů a poměru izotopů(C,H,N) pro stanovení pravosti a autetičnosti ovocných destilátů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000260666300007
EID výsledku v databázi Scopus
—