Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení autenticity ovocných destilátů plynovou chromatografií a analýzou poměru izotopů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F08%3A9P000344" target="_blank" >RIV/00027022:_____/08:9P000344 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/08:#0000475

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Assessment of the authenticity of fruit spirits by gas chromatography and stable isotope ratio analyses

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The gas chromatographic (GC) determination of volatile constituents and the determination of 13C/12C isotope ratios by isotope ratio mass spectrometry ? IRMS analysis as well as SNIF ?NMR analysis of (D/H)I and (D/H)II ratios in ethanol are perspective analytical methods, which can be used for checking the authenticity of fruit spirits and for detecting their adulteration. Different concentrations of volatile compounds such as acetaldehyde, ethyl acetate, diethyl acetal, methanol, 1-butanol, 2-butanol,1-propanol, 2-methyl-1-propanol, 2- and 3- methyl-1-butanol, volatile fatty acids and isotopic data were demonstrated using discriminant analysis. The results show that the determination of isotope ratios can be used especially for distinguishing fruit spirits from others spirits, i.e. those made from beet sugar, maize, cane sugar, grain, potato, or synthetic alcohol. Gas chromatography also makes it possible to discriminate between respective spirits derived from one kind of fruit.

  • Název v anglickém jazyce

    Assessment of the authenticity of fruit spirits by gas chromatography and stable isotope ratio analyses

  • Popis výsledku anglicky

    The gas chromatographic (GC) determination of volatile constituents and the determination of 13C/12C isotope ratios by isotope ratio mass spectrometry ? IRMS analysis as well as SNIF ?NMR analysis of (D/H)I and (D/H)II ratios in ethanol are perspective analytical methods, which can be used for checking the authenticity of fruit spirits and for detecting their adulteration. Different concentrations of volatile compounds such as acetaldehyde, ethyl acetate, diethyl acetal, methanol, 1-butanol, 2-butanol,1-propanol, 2-methyl-1-propanol, 2- and 3- methyl-1-butanol, volatile fatty acids and isotopic data were demonstrated using discriminant analysis. The results show that the determination of isotope ratios can be used especially for distinguishing fruit spirits from others spirits, i.e. those made from beet sugar, maize, cane sugar, grain, potato, or synthetic alcohol. Gas chromatography also makes it possible to discriminate between respective spirits derived from one kind of fruit.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3288" target="_blank" >QF3288: Vytvoření databáze markerů a poměru izotopů(C,H,N) pro stanovení pravosti a autetičnosti ovocných destilátů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000260666300007

  • EID výsledku v databázi Scopus