Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení izotopových poměrů kyseliny octové v kvasných lihových octech, v octových nálevech a v nálevech z konzervované zeleniny s obsahem kvasného lihového octa pomocí 2H-NMR a IRMS spektrometrie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896539" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896539 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení izotopových poměrů kyseliny octové v kvasných lihových octech, v octových nálevech a v nálevech z konzervované zeleniny s obsahem kvasného lihového octa pomocí 2H-NMR a IRMS spektrometrie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem metodiky je stanovení izotopových poměrů D/H, 13C/12C kyseliny octové a 18O/16O vody v kvasných lihových octech, v octových nálevech a v nálevech z konzervované zeleniny s obsahem kvasného lihového octa pomocí 2H-NMR a IRMS spektrometrie, na jejichž základě lze stanovit původ kvasného lihového octa. Metodika pomůže odhalit přídavek syntetické kyseliny octové do kvasného lihového octa, odhalit nepoctivé výrobce, stabilizovat dodavatelsko-odběratelské vztahy a zvýšit konkurenceschopnost českých výrobců.

  • Název v anglickém jazyce

    Determining isotope ratios of synthetic acetic acid in spirit vinegars, vinegar pickles and canned vegetables pickles containing spirit vinegar using 2H-NMR and IRMS spectrometry

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the methodology is to determine D/H, 13C/12C isotope ratios of acetic acid and 18O/16O isotope ratio of water in spirit vinegars, vinegar pickles and canned vegetables pickles containing spirit vinegar using 2H-NMR and IRMS spectrometry; the origin of spirit vinegar can be determined. Due to the methodology it is possible to determine synthetic acetic acid addition into spirit vinegar, to find out dishonest manufacturers, to stabilize the supplier-customer relationships and to increase the competitiveness of Czech manufacturers.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Metody a kritéria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    VŠCHT_324_2/2013

  • Číslo předpisu

    Osvědčení 2/2013

  • Technické parametry

    Osvědčení 2/2013

  • Ekonomické parametry

    Testování kvality a autenticity potravin je jedním z hlavních úkolů laboratoří kontrolních orgánů, včetně celně-technické laboratoře, která je primárním uživatelem této metodiky. Metodika pro určení autenticity kvasných lihových octů a octových nálevů jepřipravená k přímému využití a laboratoř aplikací postupu uspoří jak z hlediska laboratorního času, tak z hlediska počtu osob a laboratorního spotřebního materiálu potřebného k vývoji vlastní metody. Metodika obsahuje údaje získané výzkumnou a experimentální činností v rámci řešení projektu č. QI91B283 financovaného Ministerstvem zemědělství; objem finančních prostředků věnovaných této konkrétní metodice je cca 300 tis. Kč; této částce tedy odpovídá ekonomický přínos pro uživatele.

  • Označení certifikačního orgánu

    Státní zemědělská a potravinářská inspekce se sídlem Květná 15, 603 00 Brno, IČ: 75014149, DIČ: CZ75014149, zastoupená Ing. Petrem Cuhrou, ředitelem inspektorátu v Praze

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel