Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determining adulteration of canned products using SNIF-NMR and IRMS: detection of undeclared addition of synthetic acetic acid

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43897135" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43897135 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00217-014-2209-9" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s00217-014-2209-9</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00217-014-2209-9" target="_blank" >10.1007/s00217-014-2209-9</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determining adulteration of canned products using SNIF-NMR and IRMS: detection of undeclared addition of synthetic acetic acid

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Possible adulteration of canned products containing spirit vinegar pickle by adding synthetic acetic acid is a significant problem of the food industry. Isotope analyses, which determine botanical origin of acetic acid and also can detect synthetic acid,were applied to detect undeclared addition of synthetic acetic acid to canned products. The aim of the study was to improve the extraction technique for the SNIF-NMR (2H/1H; site-specific natural isotopic fractionation-nuclear magnetic resonance) and IRMS (13C/12C; isotope ratio mass spectrometry) isotope methods and for an atypical matrix and to determine isotope ratios in canned vegetables pickle to prove their adulteration or authenticity. The following set of canned products was analysed: pickled cucumbers (n = 16) and one vinegar pickle purchased in the Czech market and six model (cucumber) pickles. The determined ratios of 2H/1H and 13C/12C for the pickled cucumbers proved to be authentic ranged from 89.4 to 107.0 ppm and from ?2

  • Název v anglickém jazyce

    Determining adulteration of canned products using SNIF-NMR and IRMS: detection of undeclared addition of synthetic acetic acid

  • Popis výsledku anglicky

    Possible adulteration of canned products containing spirit vinegar pickle by adding synthetic acetic acid is a significant problem of the food industry. Isotope analyses, which determine botanical origin of acetic acid and also can detect synthetic acid,were applied to detect undeclared addition of synthetic acetic acid to canned products. The aim of the study was to improve the extraction technique for the SNIF-NMR (2H/1H; site-specific natural isotopic fractionation-nuclear magnetic resonance) and IRMS (13C/12C; isotope ratio mass spectrometry) isotope methods and for an atypical matrix and to determine isotope ratios in canned vegetables pickle to prove their adulteration or authenticity. The following set of canned products was analysed: pickled cucumbers (n = 16) and one vinegar pickle purchased in the Czech market and six model (cucumber) pickles. The determined ratios of 2H/1H and 13C/12C for the pickled cucumbers proved to be authentic ranged from 89.4 to 107.0 ppm and from ?2

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91B283" target="_blank" >QI91B283: Metody a kritéria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    European Food Research and Technology

  • ISSN

    1438-2377

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    239

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    169-174

  • Kód UT WoS článku

    000338224600017

  • EID výsledku v databázi Scopus