Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fermentace laktosy, laktulosy a jejich směsí pomocí Lactobacillus acidophilus

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P000740" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P000740 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/16193296:_____/07:8P000741

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Fermentace laktosy, laktulosy a jejich směsí pomocí Lactobacillus acidophilus

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bylo sledováno využívání laktosy, laktulosy a jejich směsí při fermentaci kmenem Lactobacillus acidophilus CCDM 92.V průběhu fermentace byly stanovovány Lactosa, lactulosa, kyselina mléčná (HPLC), počet bakterií (plotnovou metodou) a pH. Bylo nalezeno, že 1) Preferenci spotřeby dominantního sacharidu ve směsích laktosy a laktulosy 6:1, resp. 1:6, lze vysvětlit indukcí specifického enzymového komplexu, který si buňka vytváří při fermentaci s výrazným přebytkem laktosy nebo laktulosy. Tyto enzymové komplexy však nemusí být identické, neboť spotřeba minoritního sacharidu nebyla prokázána. 2) U fermentace substrátu s poměrem laktosy a laktulosy 1 : 1 lze odlišný průběh spotřeby laktulosy vysvětlit hromaděním kyseliny mléčné, což vytváří efekt inhibice zpětnou vazbou (feed-back inhibition).

  • Název v anglickém jazyce

    Fermentation of lactose, lactulose and their mixtures with Lactobacillus acidophilus

  • Popis výsledku anglicky

    The utilization of lactose, lactulose and their mixtures in fermentation by the strain Lactobacillus acidophilus CCDM 92 was followed. In the course of fermentation, lactose, lactulose and lactic acid (HPLC), the count of bacteria (plate method) and pH were monitorited in substrate. Prefered consumption of predominant saccharide in lactose and lactulose mixtures 6:1 resp. 1:6 may be explained by induction of specific enzyme komplex. Thies enzyme complexes may not be identic, because of no consumption ofminor saccharide was found. The reason for different course of lactulose consumption durind fermentation of lactose and lactulose mixture 1:1 is the feed-back inhibition effect of lactic acide cumulated in the substrate.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF4011" target="_blank" >QF4011: Využití syrovátky obohacené laktulosou pomocí isomerace v ní přítomné laktosy pro výrobu funkčních potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin.

  • ISBN

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    202-206

  • Název nakladatele

  • Místo vydání

    Neuveden

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    1. 1. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku