Fermentace laktosy, laktulosy a jejich směsí pomocí Lactobacillus acidophilus
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P000740" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P000740 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/16193296:_____/07:8P000741
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fermentace laktosy, laktulosy a jejich směsí pomocí Lactobacillus acidophilus
Popis výsledku v původním jazyce
Bylo sledováno využívání laktosy, laktulosy a jejich směsí při fermentaci kmenem Lactobacillus acidophilus CCDM 92.V průběhu fermentace byly stanovovány Lactosa, lactulosa, kyselina mléčná (HPLC), počet bakterií (plotnovou metodou) a pH. Bylo nalezeno, že 1) Preferenci spotřeby dominantního sacharidu ve směsích laktosy a laktulosy 6:1, resp. 1:6, lze vysvětlit indukcí specifického enzymového komplexu, který si buňka vytváří při fermentaci s výrazným přebytkem laktosy nebo laktulosy. Tyto enzymové komplexy však nemusí být identické, neboť spotřeba minoritního sacharidu nebyla prokázána. 2) U fermentace substrátu s poměrem laktosy a laktulosy 1 : 1 lze odlišný průběh spotřeby laktulosy vysvětlit hromaděním kyseliny mléčné, což vytváří efekt inhibice zpětnou vazbou (feed-back inhibition).
Název v anglickém jazyce
Fermentation of lactose, lactulose and their mixtures with Lactobacillus acidophilus
Popis výsledku anglicky
The utilization of lactose, lactulose and their mixtures in fermentation by the strain Lactobacillus acidophilus CCDM 92 was followed. In the course of fermentation, lactose, lactulose and lactic acid (HPLC), the count of bacteria (plate method) and pH were monitorited in substrate. Prefered consumption of predominant saccharide in lactose and lactulose mixtures 6:1 resp. 1:6 may be explained by induction of specific enzyme komplex. Thies enzyme complexes may not be identic, because of no consumption ofminor saccharide was found. The reason for different course of lactulose consumption durind fermentation of lactose and lactulose mixture 1:1 is the feed-back inhibition effect of lactic acide cumulated in the substrate.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4011" target="_blank" >QF4011: Využití syrovátky obohacené laktulosou pomocí isomerace v ní přítomné laktosy pro výrobu funkčních potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin.
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
202-206
Název nakladatele
—
Místo vydání
Neuveden
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
1. 1. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—