Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fermentace směsí laktosy a laktulosy kmenem Lactobacillus acidophilus

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P004988" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P004988 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/16193296:_____/07:8P001733

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Fermentace směsí laktosy a laktulosy kmenem Lactobacillus acidophilus

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bylo sledováno využívání laktosy, laktulosy a jejich směsí při fermentaci kmenem Lactobacillus acidophilus CCDM 92. Experimenty byly prováděny in vitro za standardních podmínek (MRS agar, 1 %obj inokula, kultivace 16 hodin při 37 °C). V průběhu fermentace byly stanovovány laktosa, laktulosa, kyselina mléčná (HPLC), počet bakterií (plotnovou metodou) a pH. Presentované výsledky lze shrnout následovně: 1) různý průběh využívání sacharidů a tvorby kyseliny mléčné při fermentaci čisté laktosy a laktulosy, 2) preference fermentace dominantního sacharidu v substrátu, obsahujícího směs laktosy a laktulosy v poměru 6:1, resp. 1:6, 3)výrazné snížení spotřeby laktulosy při fermentaci substrátu obsahujícího směs laktosy a laktulosy v poměru 1:1 z důvodu inhibicezpětnou vazbou při kumulaci kyseliny mléčné v kultivačním médiu. Tato zjištění podporují hypotézu, že při fermentaci těchto sacharidů námi použitým kmenem lactobacilů, není metabolismus laktulosy spjat s metabolickou cestou využití laktos

  • Název v anglickém jazyce

    Fermentation of Lactose and Lactulose Mixtures with Lactobacillus asidophilus Strain

  • Popis výsledku anglicky

    The utilisation of lactose, lactulose and their mixtures in fermentation by the strain Lactobacillus acidophilus CCDM 92 was followed. Experiments were carried out in vitro under standard condition (MRS agar, 1 vol.% of inoculum, cultivation for 16 h at37 °C). In the course of fermentation, lactose, lactulose and lactic acid (HPLC), the count of bacteria (plate method) and pH were monitored in substrates. The present results demonstrated: (i) different courses of saccharide utilization and lactic acidproduction in the fermentation of substrates with addition of lactose or lactulose; (ii) the preference of predominant saccharide fermentation in substrates with lactose and lactulose mixtures (6:1 and 1:6); (iii) considerable reduction of lactulose consumption during the fermentation of substrate containing a lactose and lactulose mixture (1:1). The reason is the feed-back inhibition effect of lactic acid cumulated in the substrate. The findings support the hypothesis that under the tes

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF4011" target="_blank" >QF4011: Využití syrovátky obohacené laktulosou pomocí isomerace v ní přítomné laktosy pro výrobu funkčních potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    101

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    911-915

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus