Fermentace směsí laktosy a laktulosy kmenem Lactobacillus acidophilus
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P004988" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P004988 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/16193296:_____/07:8P001733
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fermentace směsí laktosy a laktulosy kmenem Lactobacillus acidophilus
Popis výsledku v původním jazyce
Bylo sledováno využívání laktosy, laktulosy a jejich směsí při fermentaci kmenem Lactobacillus acidophilus CCDM 92. Experimenty byly prováděny in vitro za standardních podmínek (MRS agar, 1 %obj inokula, kultivace 16 hodin při 37 °C). V průběhu fermentace byly stanovovány laktosa, laktulosa, kyselina mléčná (HPLC), počet bakterií (plotnovou metodou) a pH. Presentované výsledky lze shrnout následovně: 1) různý průběh využívání sacharidů a tvorby kyseliny mléčné při fermentaci čisté laktosy a laktulosy, 2) preference fermentace dominantního sacharidu v substrátu, obsahujícího směs laktosy a laktulosy v poměru 6:1, resp. 1:6, 3)výrazné snížení spotřeby laktulosy při fermentaci substrátu obsahujícího směs laktosy a laktulosy v poměru 1:1 z důvodu inhibicezpětnou vazbou při kumulaci kyseliny mléčné v kultivačním médiu. Tato zjištění podporují hypotézu, že při fermentaci těchto sacharidů námi použitým kmenem lactobacilů, není metabolismus laktulosy spjat s metabolickou cestou využití laktos
Název v anglickém jazyce
Fermentation of Lactose and Lactulose Mixtures with Lactobacillus asidophilus Strain
Popis výsledku anglicky
The utilisation of lactose, lactulose and their mixtures in fermentation by the strain Lactobacillus acidophilus CCDM 92 was followed. Experiments were carried out in vitro under standard condition (MRS agar, 1 vol.% of inoculum, cultivation for 16 h at37 °C). In the course of fermentation, lactose, lactulose and lactic acid (HPLC), the count of bacteria (plate method) and pH were monitored in substrates. The present results demonstrated: (i) different courses of saccharide utilization and lactic acidproduction in the fermentation of substrates with addition of lactose or lactulose; (ii) the preference of predominant saccharide fermentation in substrates with lactose and lactulose mixtures (6:1 and 1:6); (iii) considerable reduction of lactulose consumption during the fermentation of substrate containing a lactose and lactulose mixture (1:1). The reason is the feed-back inhibition effect of lactic acid cumulated in the substrate. The findings support the hypothesis that under the tes
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4011" target="_blank" >QF4011: Využití syrovátky obohacené laktulosou pomocí isomerace v ní přítomné laktosy pro výrobu funkčních potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
—
e-ISSN
—
Svazek periodika
101
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
911-915
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—