Ověření imunochemické metody Western blot pro identifikaci alergenů soji
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P008538" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P008538 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ověření imunochemické metody Western blot pro identifikaci alergenů soji
Popis výsledku v původním jazyce
Byly isolovány hlavní alergeny soji, glycinin a ß-conglycinin, a následně použity jako antigeny pro tvorbu slepičích protilátek typu IgY. Získané protilátky byly využity pro detekci alergenů soji imunochemickou metodou Western blot. Tímto způsobem byla realizována kontrola přítomnosti soji ve výrobcích z potravinářské sítě s deklarovaným nebo nedeklarovaným obsahem soji. Byly vypracovány modifikace extrakčních postupů pro jednotlivé výrobky. Metoda je obecně použitelná pro detekci alergenů glycininu a ß-conglycininu tam, kde je soja majoritní složkou výrobku; pro výrobky, které obsahují jen malý přídavek soji, není pro průkaz alergenů vhodná.
Název v anglickém jazyce
Verification of Western Blot method for identification of soya bean alergens
Popis výsledku anglicky
The main soya allergenes, glycinine and ß-conglycinine were isolated and used as antigenes for preparation of hen antibodies IgY type. Received antibodies were used for soya allergenes detection using immunochemical method Western blot. This way enablesthe realization of the control of the soya presence in food products with declared or nondeclared soya content. Extracion method modifications for different products were elaborated. The method in general can be used for allergenes glycinine and ß-conglycinine in cases where the soya represents the main part of the product, but is not suitable for products containing only small addition of soya.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků. XXXVIII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin.
ISBN
—
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
59-62
Název nakladatele
VÚPP, v.v.i.
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
21. 5. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—