Vliv vysokotlakého zpracování a papainu na kvalitu hovězího masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F07%3A8P008911" target="_blank" >RIV/00027022:_____/07:8P008911 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/07:00021246
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
INFLUENCE OF HIGH ISOSTATIC PRESSURE AND PAPAIN TREATMENT ON THE QUALITY OF BEEF MEAT
Popis výsledku v původním jazyce
The influence of post-rigor injection of papain solution and/or high pressure treatment (100, 200, 300 MPa for 10 min) on the quality of beef meat (musculus longissimus lumborum et thoracis) was studied in terms of texture, colour and organoleptic quality. Injection of papain and pressurization to 100 MPa led to a significant increase of meat tenderness. Application of higher pressures did not lead to further tenderization but paler colour. After cooking (65°C, 40 min), the proportion of hemichromes inall the papain and/or pressure-treated samples increased to the same level and all the colour differences were suppressed.
Název v anglickém jazyce
INFLUENCE OF HIGH ISOSTATIC PRESSURE AND PAPAIN TREATMENT ON THE QUALITY OF BEEF MEAT
Popis výsledku anglicky
The influence of post-rigor injection of papain solution and/or high pressure treatment (100, 200, 300 MPa for 10 min) on the quality of beef meat (musculus longissimus lumborum et thoracis) was studied in terms of texture, colour and organoleptic quality. Injection of papain and pressurization to 100 MPa led to a significant increase of meat tenderness. Application of higher pressures did not lead to further tenderization but paler colour. After cooking (65°C, 40 min), the proportion of hemichromes inall the papain and/or pressure-treated samples increased to the same level and all the colour differences were suppressed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
High Pressure Research
ISSN
0895-7959
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
163-168
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—