Způsob izolace chitin-glukanového komplexu z plísňových mycelií autolýzou a enzymovou hydrolýzou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F08%3A9P000376" target="_blank" >RIV/00027022:_____/08:9P000376 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Způsob izolace chitin-glukanového komplexu z plísňových mycelií autolýzou a enzymovou hydrolýzou
Popis výsledku v původním jazyce
Řešení se týká jednoduchého, levného a ekologického způsobu izolace chitin-glukanového komplexu z plísňových mycelií autolýzou a enzymovou hydrolýzou, kdy autolýza mycelia probíhá při koncentraci sušiny mycelia 1 až 20 % hmotn., za teploty 30 až 60 °C, při hodnotě pH 4 až 9, po dobu 5 hodin až 2 týdnů, v jejímž průběhu probíhá enzymová hydrolýza, po které se oddělí nerozpustná část s obsahem chitin-glukanového komplexu pro další zpracování. Získaný komplex obsahuje cenné látky pro další využití v potravinářství, medicíně i kosmetice.
Název v anglickém jazyce
Isolation of chitin-glucan complex from fungal mycelia by autolysis and enzyme hydrolysis
Popis výsledku anglicky
Simple, cheap and ecological method of isolation of chitin-glucan complex from industrial fungal mycelia is described. The chitin-glucan complex obtained can be used in food, medicinal or cosmetic fields.
Klasifikace
Druh
P - Patent
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3286" target="_blank" >QF3286: Perspektivní směry průmyslového využití odpadní plísňové biomasy z biotechnologických provozů.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
298944
Vydavatel
—
Název vydavatele
—
Místo vydání
—
Stát vydání
—
Datum přijetí
19. 3. 2008
Název vlastníka
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence