Influence of high pressure treatment on allergenicity of rDau c1 and carrot juice demonstrated by in vitro and in vivo tests
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F09%3A00000057" target="_blank" >RIV/00027022:_____/09:00000057 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Influence of high pressure treatment on allergenicity of rDau c1 and carrot juice demonstrated by in vitro and in vivo tests
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of our study was to detect the influence of high pressure treatment (HPT) on allergenicity of recombinant allergen rDau c1 and carrot juice using in vitro and in vivo tests. The buffer solution of recombinant main carrot allergen r Dau c1 for basophil activation test (BAT) and Western blot (WB) was used. Dau c1 was pre-treated by pressure 500 MPa for 10 minutes and different temperatures (30, 40, 50°C) and pressure from 400 to 550 MPa for 3 and 10 minutes. Neither the HPT from 400 to 550 MPa for3 and 10 minutes nor the HPT at 500 MPa for 10 minutes and temperature 30, 40 and 50°C had the influence on basophil activation by rDau c1. Serum samples of birch pollen allergic patients reacted in WB with solution of rDau c1 treated by HP 500 MPa for10 minutes at temperature 30, 40 and 50°C. This pressure procedure did not influence the immune reactivity of rDau c1 in WB test. The structural changes of rDau c1 caused by HPT studied by circular dichroismus (CD) spectra were found.
Název v anglickém jazyce
Influence of high pressure treatment on allergenicity of rDau c1 and carrot juice demonstrated by in vitro and in vivo tests
Popis výsledku anglicky
The aim of our study was to detect the influence of high pressure treatment (HPT) on allergenicity of recombinant allergen rDau c1 and carrot juice using in vitro and in vivo tests. The buffer solution of recombinant main carrot allergen r Dau c1 for basophil activation test (BAT) and Western blot (WB) was used. Dau c1 was pre-treated by pressure 500 MPa for 10 minutes and different temperatures (30, 40, 50°C) and pressure from 400 to 550 MPa for 3 and 10 minutes. Neither the HPT from 400 to 550 MPa for3 and 10 minutes nor the HPT at 500 MPa for 10 minutes and temperature 30, 40 and 50°C had the influence on basophil activation by rDau c1. Serum samples of birch pollen allergic patients reacted in WB with solution of rDau c1 treated by HP 500 MPa for10 minutes at temperature 30, 40 and 50°C. This pressure procedure did not influence the immune reactivity of rDau c1 in WB test. The structural changes of rDau c1 caused by HPT studied by circular dichroismus (CD) spectra were found.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06139" target="_blank" >2B06139: Inaktivace alergenů v potravinách pomocí vysokotlaké pasterace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
High Pressure Research
ISSN
1477-2299
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000274675700043
EID výsledku v databázi Scopus
—