Vliv vysokého tlaku na snížení alergenicity proteinů rMal d 1 a rDau c 1 a orientační kvantifikace jejich obsahu v jablku Golden Delicious a mrkvi
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11120%2F09%3A00002058" target="_blank" >RIV/00216208:11120/09:00002058 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027022:_____/09:00000046
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv vysokého tlaku na snížení alergenicity proteinů rMal d 1 a rDau c 1 a orientační kvantifikace jejich obsahu v jablku Golden Delicious a mrkvi
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo ověřit hypotézu o vlivu tlaku, doby ošetření a teploty na snížení nebo odstranění alergenních účinků proteinů rMal d1, rDau c1. Alergeny rMal d1 a rDau c1 byly ošetřeny vysokým tlakem 400, 450, 500, 550 MPa při vybrané konstantní teplotě25 °C s výdrží tlaku 3 min. a 10 min. a poté konstantním tlakem 500 MPa po dobu 10 min. při teplotách 30, 40 a 50 °C. Test aktivace basofilů (BAT) byl proveden u 20 břízových alergiků s projevy orálního alergického syndromu po jablku a mrkvi a zároveň slaboratorně prokázanou senzibilizací na alergeny rBet v 1, rMal d1 a rDau c1. Metodou Western blot bylo zjišťováno, zda reaguje sérum senzibilizovaných pacientů s ošetřenými alergeny rMal d1 a rDau c1 tlakem 500 MPa s výdrží 10 min při teplotách 30, 40a 50 °C. Změny struktury rMal d1 a rDau c1 vlivem tlakování byly zjišťovány metodou cirkulárního dichroismu na spektropolarimetru J-810 (Jasco, Japonsko). Vliv vysokého tlaku a vliv mírné teploty na snížení alergenicity proteinů rMal d1 a
Název v anglickém jazyce
Influence of the high pressure on reduction of allergenicity of proteins rMal d1, rDau c1 and orientation quantification of their contents in apple Golden Delicious and in carrot
Popis výsledku anglicky
The aim of study was to verify the hypothesis of impact of the high pressure, time and moderate temperature on the reduction of allergenicity of proteins rMal d1 and rDau c1. Recombinant allergens rMal d1 and rDau c1 were treated by high pressures 400, 450, 500, 550 MPa held for 3 and 10 minutes at constant temperature of 25 °C and by the constant pressure of 500 MPa for 10 minutes at temperatures 30, 40 and 50°C. The basophile activation test was performed using cells from 20 birch allergic patients with oral allergy syndrome to apple and to carrot who have sensitisation to Bet v 1, Mal d 1 and Dau c1. The reactivity of the serum from sensitized patients with treated allergens rMal d1 and rDau c1 at pressure 500MPa for 10 minutes at 30?50°C was verified by Western blot. The modification of structures rMal d1 and rDau c1 by high pressure was determined by circular dichroism (spectropolarimetr J-810). We did not confirm the influence of high pressure and moderate temperature on allergen
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FN - Epidemiologie, infekční nemoci a klinická imunologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06139" target="_blank" >2B06139: Inaktivace alergenů v potravinách pomocí vysokotlaké pasterace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Alergie
ISSN
1212-3536
e-ISSN
—
Svazek periodika
11
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—