Allergenicity of main celery allergen rApi g1 and high pressure treatment
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F09%3A00000050" target="_blank" >RIV/00027022:_____/09:00000050 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Allergenicity of main celery allergen rApi g1 and high pressure treatment
Popis výsledku v původním jazyce
The structural changes and allergenicity of recombinant main celery allergen rApi g1 caused by the high pressure were studied. We have treated the buffer solutions of rApi g1 by high pressure at 500 MPa for pressure holding times 10 and 20 minutes and holding time temperatures 30, 40 and 50°C. The structural changes were studied by circular dichroismus CD spectra. The allergenic reaction of the rApi g1 was tested by the Western blot. The greatest changes of the structure were found at samples treated by500 MPa at 50°C. The samples treated at this temperature at pressure levels 400, 450 a 500 MPa held for 10 and 20 minutes showed that protein structure changes are positively correlated with pressure. Western blot evidenced that pressure 500 MPa held for 10-20 minutes at temperatures 30-50°C did not change the allergenicity of the rApi g1 protein compared with untreated sample.
Název v anglickém jazyce
Allergenicity of main celery allergen rApi g1 and high pressure treatment
Popis výsledku anglicky
The structural changes and allergenicity of recombinant main celery allergen rApi g1 caused by the high pressure were studied. We have treated the buffer solutions of rApi g1 by high pressure at 500 MPa for pressure holding times 10 and 20 minutes and holding time temperatures 30, 40 and 50°C. The structural changes were studied by circular dichroismus CD spectra. The allergenic reaction of the rApi g1 was tested by the Western blot. The greatest changes of the structure were found at samples treated by500 MPa at 50°C. The samples treated at this temperature at pressure levels 400, 450 a 500 MPa held for 10 and 20 minutes showed that protein structure changes are positively correlated with pressure. Western blot evidenced that pressure 500 MPa held for 10-20 minutes at temperatures 30-50°C did not change the allergenicity of the rApi g1 protein compared with untreated sample.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06139" target="_blank" >2B06139: Inaktivace alergenů v potravinách pomocí vysokotlaké pasterace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
High Pressure Research
ISSN
1477-2299
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000274675700042
EID výsledku v databázi Scopus
—