Allergenicity of main birch allergen rBet v1 and high pressure treatment
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F09%3A00000054" target="_blank" >RIV/00027022:_____/09:00000054 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Allergenicity of main birch allergen rBet v1 and high pressure treatment
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of our study was to determine the influence of high-pressure treatment (HPT) on the structure and allergenicity of recombinant rBet v1, the main birch allergen and birch pollen extract. We treated buffered solutions of rBet v1 and birch pollen extract with high pressure (450-550 MPa) for a period of 10 minutes at temperatures between 30?50 °C. The structural changes in rBet v1 were studied using circular dichroism (CD) spectra. The greatest changes in the rBet v1 structure were found in samplestreated at 450 MPa at 30 °C. Samples treated at 500 and 550 MPa at 30°C (10 minutes) did not show any structural changes. The allergenic reaction to rBet v1 and the birch pollen extract was tested using the Western blot (WB). Pressures of 450 ? 550 MPa (10 minutes) at temperatures of 30, 40 and 50 °C did not change the allergenicity of the rBet v1 protein or the birch pollen extract compared with untreated samples.
Název v anglickém jazyce
Allergenicity of main birch allergen rBet v1 and high pressure treatment
Popis výsledku anglicky
The aim of our study was to determine the influence of high-pressure treatment (HPT) on the structure and allergenicity of recombinant rBet v1, the main birch allergen and birch pollen extract. We treated buffered solutions of rBet v1 and birch pollen extract with high pressure (450-550 MPa) for a period of 10 minutes at temperatures between 30?50 °C. The structural changes in rBet v1 were studied using circular dichroism (CD) spectra. The greatest changes in the rBet v1 structure were found in samplestreated at 450 MPa at 30 °C. Samples treated at 500 and 550 MPa at 30°C (10 minutes) did not show any structural changes. The allergenic reaction to rBet v1 and the birch pollen extract was tested using the Western blot (WB). Pressures of 450 ? 550 MPa (10 minutes) at temperatures of 30, 40 and 50 °C did not change the allergenicity of the rBet v1 protein or the birch pollen extract compared with untreated samples.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06139" target="_blank" >2B06139: Inaktivace alergenů v potravinách pomocí vysokotlaké pasterace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
High Pressure Research
ISSN
1477-2299
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000274675700041
EID výsledku v databázi Scopus
—