Hodnocení genových zdrojů pšenice s rozdílným zabarvením zrna Článek ve sborníku.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F10%3A00000206" target="_blank" >RIV/00027022:_____/10:00000206 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení genových zdrojů pšenice s rozdílným zabarvením zrna Článek ve sborníku.
Popis výsledku v původním jazyce
Tenkovrstevnou a kapalinovou chromatografií byl analyzován obsah barviv v donorech pšenice s purpurovým perikarpem (PP), modrým aleuronem (BA), žlutým zrnem (YG) a bílým zrnem (WG).Nejvyšší obsahy barviv typu antokyanů byly nalezeny ve svrchních vrstváchzrna ve vzorcích pšenice s BA a PP. Nižší obsahy barviv byly stanoveny ve vzorcích s YH a RG.Odrůdy s bílým zrnem neobsahovaly žádná barviva.Měřením barevného odstínu pomocí kolorimetru ve vzorcích mouky byly zjištěny vyšší hodnoty odstínu červené barvyu pšenice s PP. U vzorků pšenice s YG byly naměřeny nejvyšší hodnoty odstínu žluté barvy.Tyto výsledky naznačují, že část barviv přechází do mouky.Donory pšenice s PP, BA a YG by mohly být využity pro vyšlechtění odrůd se zvýšeným obsahem zdraví prospěšných látek.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of wheat gene resources with different grain colour Publication in Proceeding
Popis výsledku anglicky
Content of pigments in wheat donors with purple pericarp (PP), blue aleurone (BA), yellow grain (YG), red grain (RG), and white grain (WG) was analysed by thin layer chromatography (TLC) and high performance liquid chromatography (HPLC). The highest amount of anthocyanins was found in the aleurone and seed coat of wheat grain samples with BA and PP. Lower amount of coloured compounds was detected in samples with YH and RG and no one was found in WG wheat. Measurement of colour tint in the flour samplesusing colorimeter demostrated higher amount of red colour in wheat with PP and yellow colour from YG. These results indicate that a part of pigments passes into flour. Donors of PP, BA and YG traits can be exploited for breeding of cultivars with increased content of health beneficial compounds.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B095" target="_blank" >QI91B095: Studium a charakterizace zrnin s vysokou nutriční hodnotou pro speciální pekárenské a pečivárenské využití.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů