Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Generace dat pro Českou databázi složení potravin - nutriční hodnocení tradičních českých omáček

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F12%3A00000331" target="_blank" >RIV/00027022:_____/12:00000331 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Generace dat pro Českou databázi složení potravin - nutriční hodnocení tradičních českých omáček

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro kompilaci on-line České databáze složení potravin byla generována analytická data pro tradiční české omáčky. V rámci projektu byly připraveny a analyzovány následující pokrmy: omáčka rajčatová, houbová, koprová, křenová, svíčková, hovězí maso zadní vařené a houskový knedlík kynutý. Analýzy vzorků byly zaměřeny na tyto faktory: voda, popel, bílkoviny, aminokyseliny, tuk, cholesterol, mastné kyseliny, sacharidy, vláknina potravy, vitaminy C, B1, B2, B6, niacin, kyselina pantothenová, vitamin E, vitamin A a beta-karoten, vápník, železo, draslík, hořčík, sodík, fosfor, zinek. Obsah sumy nasycených, mononenasycených, polynenasycených a trans-mastných kyselin, obsah celkových a využitelných sacharidů a energie byl vypočten podle interních algoritmů databáze. Získaná data byla zpracována a zdokumentována dle standardů EuroFIR. S použitím dat přispívajících složek byla generována i data pro pokrmy obsahující hovězí maso vařené, houskový knedlík kynutý a omáčku. Nutriční údaje byly vloženy

  • Název v anglickém jazyce

    Data generation for Czech food composition database - nutritional evaluation of traditional czech sauces

  • Popis výsledku anglicky

    Analytical data for traditional Czech sauces were generated and used for compilation of on-line Czech food composition database. Tomato, mushroom, dill, horseradish and "svíčková" sauces, boiled beef and yeasted dumpling were prepared and analysed. The following nutrients were determined: water, ash, protein, amino acids, fat, cholesterol, fatty acids, saccharides, dietary fibre, vitamins C,B1,B2,B6, niacin, pantothenic acid, vitamin E, A and beta- carotene, Ca, Fe, K, Mg, Na, P, Zn. Saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids, saccharides and available saccharides and energy were calculated according to the internal algorithms. The data were documented according to the EuroFIR standards. Using contributing components, data for meal consisting of boiled beef, sauce and dumpling were calculated. The data were introduced in on-line Czech food composition database available at: www.czfcdb.cz

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů