Sledování změn obsahu resveratrolu ve slupkách bobulí a moštech z vybraných druhů révy vinné ošetřené UV zářením.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F14%3A00000479" target="_blank" >RIV/00027022:_____/14:00000479 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43510/14:00230487
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování změn obsahu resveratrolu ve slupkách bobulí a moštech z vybraných druhů révy vinné ošetřené UV zářením.
Popis výsledku v původním jazyce
Tento článek se zabývá vlivem UV ozáření čerstvě sklizených hroznů dvou odrůd révy vinné na obsah resveratrolu ve slupkách bobulí a následně připravených moštech z takto ošetřených bobulí. Výsledky ukázaly, že metoda ošetření hroznů UV zářením ihned po sklizni dává nezanedbatelné možnosti zvýšení zdraví prospěšného resveratrolu jak ve slupkách bobulí (z nichž lze tuto látku extrahovat vhodným extrakčním činidlem), tak v moštech připravených z takto ošetřených hroznů. Získané výsledky ukazují, které parametry procesu mají statisticky významný vliv na obsah resveratrolu jak ve slupkách, tak v moštech.
Název v anglickém jazyce
Monitoring changes in the content of resveratrol in the skins of berries and bridges from selected species of vine-treated UV radiation.
Popis výsledku anglicky
This paper deals with influence of UV radiation procedure of freshly harvested grapes of two sorts of wine on the resveratrol content in skins and juices. Results presented showed that this procedure provided tools how to increase resveratrol content ingrape ball skins and juices. Received results analyzed statistically presented most important process parameters.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B094" target="_blank" >QI91B094: Odrůdové hroznové šťávy se zdravotním benefitem</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
69
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
104-108
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—