Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mošt, víno nebo nápoj na bázi vína se zvýšeným obsahem přírodních lignanů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F14%3A00000487" target="_blank" >RIV/00027022:_____/14:00000487 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43510/14:00230489 RIV/67179843:_____/14:00455057

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mošt, víno nebo nápoj na bázi vína se zvýšeným obsahem přírodních lignanů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Běžný obsah lignanů v moštech nedosahuje ani 0,1 mg/l, ve vínech se pohybuje okolo 1 mg/l. Doporučovaná dávka lignanů ve výživě člověka se pohybuje v rozmezí 10 až 30 mg HMR/den. Lignany obsažené v sucích (v dřevní hmotě) smrku ztepilého jsou málo rozpustné ve vodě a jednoduchá macerace dřevní hmoty vodou nebo moštem je nedostatečná pro zvýšení jejich obsahu. Mošt, víno nebo nápoj na bázi vína obsahují v 1 litru minimálně 10 mg lignanů, nejvýhodněji 15 až 50 mg lignanů v 1 litru nápoje. Mošt, víno nebonápoj na bázi vína se zvýšeným obsahem přírodních lignanů dále obsahuje sacharózu nebo zahuštěný hroznový mošt v množství 50 až 300 g cukrů v jednom litru nápoje. Víno nebo nápoj na bázi vína se zvýšeným obsahem přírodních lignanů dále obsahuje potravinářský jemný nebo velejemný líh nebo vinný destilát v množství 15 až 20 % obj. alkoholu. Zvýšením teploty moštu nebo vína lze dosáhnout zvýšení účinnosti macerace lignanů z dřevní hmoty. Víno, vzhledem k přirozenému obsahu alkoholu, má pro

  • Název v anglickém jazyce

    Must, wine or beverage based on wine with increased content of natural lignans

  • Popis výsledku anglicky

    Standard content of lignans in musts is less than 0.1 mg/liter, in wines is around 1 mg /liter. The recommended dose of lignans in human nutrition is in the range 10 to 30 mg of HMR / day. Lignans contained in knots (on wood) spruce are sparingly solublein water and simple maceration of wood material with water, or the bridge is insufficient to increase their content. The juice, wine or wine-based drinks comprising at least 1 liter of 10 mg of lignans, preferably 15-50 mg of lignans in 1 liter of beverage. Cider, wine or wine-based drink with an increased content of natural lignans also contains sucrose or concentrated grape must in the amount of 50-300 grams of sugar per liter drinks. Wine or wine-based beverage with an increased content of natural lignans further comprises food fine or superfine alcohol or wine distillate in an amount of 15 to 20 volumetric % of alcohol. Increasing the temperature must or wine can improve the efficiency of maceration lignans from wood. Wine, due to

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    27508

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Mendelova univerzita v Brně Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i.

  • Způsob využití

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence