Ověřená technologie na výrobu moštů nebo vín se zvýšeným obsahem lignanů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F14%3A00000495" target="_blank" >RIV/00027022:_____/14:00000495 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43510/14:00230491
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ověřená technologie na výrobu moštů nebo vín se zvýšeným obsahem lignanů
Popis výsledku v původním jazyce
Podstatou technologie je způsob výroby vína se zvýšeným obsahem přírodních lignanů, kdy se do vína nebo nápoje na bázi vína v jejich technologické fázi školení nebo zrání přidají mleté, upravené smrkové suky odpovídající minimálně 10 mg lignanů v jednomlitru nápoje, nejvýhodněji 15 až 50 mg lignanů v 1 litru nápoje a po 14 dnech macerace při teplotě 15 až 20 °C se provede stočení a filtrace nápojů. Alternativním postupem technologie výroby vína nebo nápoje na bázi vína se zvýšeným obsahem přírodních lignanů, je metoda, kdy se do vína nebo nápoje na bázi vína v jejich technologické fázi školení nebo zrání při teplotě 25 až 30 °C a stálého intenzivního míchání přidá tekutý extrakt smrkových suků odpovídající minimálně 10 mg lignanů v jednom litru nápoje, nejvýhodněji 15 až 50 mg lignanů v 1 litru nápoje. Pokud je cílem příprava moštu se zvýšeným obsahem přírodních lignanů, provede se přidání tekutého lihového extraktu smrkových suků do moštu při teplotě 25 až 30 °C za stálého intenzivní
Název v anglickém jazyce
Verified technology for production of juices or wines with enhanced lignan contents
Popis výsledku anglicky
The essence of technology is a method of producing wines with an increased content of natural lignans based on adding ground spruce knots corresponding to at least 10 mg lignan per liter beverage during their technological phase of training or maturation. The best lignan content is between 15 up to 50 mg in per liter of beverage. The process continues with 14 days maceration at 15-20 °C combined with decanting and filtration of beverages. An alternative procedure technology of wine or wine-based beverages with an increased content of natural lignans, is a method in which the wine or wine-based beverages in their technological phase training or aging at 25 to 30 °C and vigorous stirring was added liquid extract of spruce knots corresponding to at least10 mg of lignans in one liter of beverage, most preferably 15 to 50 mg of lignans in 1 liter of beverage.If the aim is the preparation of must with increased content of natural lignans, performs the addition of an alcohol extract liquid o
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210258" target="_blank" >QJ1210258: Extrakce lignanů z dřevní hmoty a jejich využití v doplňcích stravy s významnými biologickými účinky</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Zvýšený obsah lignanů v nápojích
Číselná identifikace
—
Technické parametry
smlouva uzavřena mezi VÚPP a firmou Kitl spol. s r.o. IČ 46712518 28.11. 2014
Ekonomické parametry
Výrobou těchto nápojů fy Kitl spol.s r.o. dodá na trh nové, zdraví prospěšné výrobky. Lignany mají antioxidační, protinádorové, antivirové, antibakteriální, insekticidní, fungicidní, estrogenní, antiestrogenní a ochranné účinky proti srdečním chorobám.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027022
Název vlastníka
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—