Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Methods to assess energy usage in food cold stores

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F14%3A00000498" target="_blank" >RIV/00027022:_____/14:00000498 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Methods to assess energy usage in food cold stores

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mathematical model was applied to predict energy used by cold stores. This was compared with actual energy consumption data collected in a survey of cold stores. The model was used to investigate different usage scenarios and varied ambient conditions around the chilled and frozen cold stores. This indicated that many chilled and frozen stores had very high usage and/or inefficient refrigeration systems. Less than 13% of chilled and 12% of frozen stores used less energy than an efficiently used store with an efficient refrigeration system. The model indicated that smaller stores of less than 25,000 m3 tended to use more energy than the model predicted, even at the least efficient, highest usage scenario. With further validation the model could be usedto benchmark the energy usage of cold stores and help identify where energy savings could be best achieved.

  • Název v anglickém jazyce

    Methods to assess energy usage in food cold stores

  • Popis výsledku anglicky

    Mathematical model was applied to predict energy used by cold stores. This was compared with actual energy consumption data collected in a survey of cold stores. The model was used to investigate different usage scenarios and varied ambient conditions around the chilled and frozen cold stores. This indicated that many chilled and frozen stores had very high usage and/or inefficient refrigeration systems. Less than 13% of chilled and 12% of frozen stores used less energy than an efficiently used store with an efficient refrigeration system. The model indicated that smaller stores of less than 25,000 m3 tended to use more energy than the model predicted, even at the least efficient, highest usage scenario. With further validation the model could be usedto benchmark the energy usage of cold stores and help identify where energy savings could be best achieved.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů