Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metody detekce zmražení/rozmražení masa: histologie a enzymová aktivita

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F13%3A43872387" target="_blank" >RIV/62157124:16270/13:43872387 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/13:43895221

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metody detekce zmražení/rozmražení masa: histologie a enzymová aktivita

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hovězí m. semimembranosus byl použit pro sledování vlivu chladírenského a mrazírenského skladování na buněčnou strukturu masa, jejíž poškození krystaly ledu vede k uvolnění mitochondriálních enzymů do sarkoplazmy a jejich následné detekci. Byla měřena aktivita citrátsyntázy a akonitázyPoškození buněčných struktur svalových vláken bylo stanoveno pomocí optické mikroskopie histologických řezů. Použitím enzymu akonitázy byl prokázán rozdíl v enzymatické aktivitě chlazeného a rozmraženého masa a byly patrnéi rozdíly v poškození svalových vláken.

  • Název v anglickém jazyce

    The methods for the detection of frozen/thawed meat: histology and enzymatic activity

  • Popis výsledku anglicky

    Beef m. semimembranosus was stored under refrigeration and frozen conditions and the impact of the freezing on the enzymatic activity and muscle structure was observed. Citrate synthase and aconitase were used to determinate the enzymatic activity in meat exudate. Samples were histologically prepared and the changes in muscle structure were observed using optical microscopy. Apparent differences were found in the aconitase activity as well as in the muscle structure of chilled and thawed meat were observed.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek a posterů XLIII. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-664-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    255-258

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    2. 10. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku