Odhořčený koncentrát amarantových bílkovin se zvýšeným obsahem vápníku a hořčíku a způsob jeho výroby
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F14%3A00000503" target="_blank" >RIV/00027022:_____/14:00000503 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://spisy.upv.cz/Applications/2013/PPVCZ2013_0132A3.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/Applications/2013/PPVCZ2013_0132A3.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odhořčený koncentrát amarantových bílkovin se zvýšeným obsahem vápníku a hořčíku a způsob jeho výroby
Popis výsledku v původním jazyce
Odhořčený koncentrát amarantových bílkovin se zvýšeným obsahem vápníku a hořčíku obsahuje 50 až 85 % hmotn. bílkovin, 0,2 až 3 % hmotn. vápníku či hořčíku v sušině v organické vazbě a je chuťově neutrální bez hořké či jiné pachutě. Vyrábí se tak, že k amarantové mouce odtučněné superkritickou extrakcí, obsahující alespoň 16,3 % hmotn. bílkovin, byla přidána horká pitná voda a chlorid sodný, do vzniklé suspenze byl za neustálého míchání přidáván hydroxid draselný, dokud se hodnota pH neustálila na 11, ateplota suspenze byla za stálého míchání udržována na 50 °C po dobu 30 minut, po ukončení extrakce byla suspenze odstředěna a sediment obsahující zejména vlákninu a zbytek škrobové frakce byl usušen pro další použití, přičemž získaný supernatant byl přečištěn oddělením pevných zbytků škrobové frakce a vlákniny odstředěním, kdy byl získán čirý přečištěný supernatant, z kterého byla odebrána část supernatantu, obsahujícího minimálně 10 % hmotn. sušiny, a přidáno k němu 0,5 až 30 % hmotn. v
Název v anglickém jazyce
The debittered concentrate of amaranth proteins with increased amount of calcium and magnesium
Popis výsledku anglicky
The debittered concentrate of amaranth proteins with increased amount of calcium and magnesium according to the present invention contains 50 to 85 percent by weight of proteins, 0.2 to 3 percent by weight of calcium or magnesium in a dry matter and in organic bond and is neutral in taste without bitter or another aftertaste. The preparation process of the invented concentrate is characterized in that hot potable water and sodium chloride are added to amaranth flour defatted by supercritical extractionand containing al 16.3 percent by weight of proteins. Subsequently potassium hydroxide is added under perpetual agitation into the so formed suspension until the pH value stabilizes on 11 and the suspension temperature is maintained under perpetual agitation on 50 degC for a period of 30 minutes. After finish of extraction, the suspension is subjected to centrifuging and the sediment thereof containing particularly fibrous matter and the residue of the starch fraction is dried for furthe
Klasifikace
Druh
P - Patent
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
304782
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
3. 9. 2014
Název vlastníka
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence