Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Odhořčený koncentrát amarantových bílkovin se zvýšeným obsahem vápníku a hořčíku a způsob jeho výroby

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F14%3A00000503" target="_blank" >RIV/00027022:_____/14:00000503 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://spisy.upv.cz/Applications/2013/PPVCZ2013_0132A3.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/Applications/2013/PPVCZ2013_0132A3.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Odhořčený koncentrát amarantových bílkovin se zvýšeným obsahem vápníku a hořčíku a způsob jeho výroby

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Odhořčený koncentrát amarantových bílkovin se zvýšeným obsahem vápníku a hořčíku obsahuje 50 až 85 % hmotn. bílkovin, 0,2 až 3 % hmotn. vápníku či hořčíku v sušině v organické vazbě a je chuťově neutrální bez hořké či jiné pachutě. Vyrábí se tak, že k amarantové mouce odtučněné superkritickou extrakcí, obsahující alespoň 16,3 % hmotn. bílkovin, byla přidána horká pitná voda a chlorid sodný, do vzniklé suspenze byl za neustálého míchání přidáván hydroxid draselný, dokud se hodnota pH neustálila na 11, ateplota suspenze byla za stálého míchání udržována na 50 °C po dobu 30 minut, po ukončení extrakce byla suspenze odstředěna a sediment obsahující zejména vlákninu a zbytek škrobové frakce byl usušen pro další použití, přičemž získaný supernatant byl přečištěn oddělením pevných zbytků škrobové frakce a vlákniny odstředěním, kdy byl získán čirý přečištěný supernatant, z kterého byla odebrána část supernatantu, obsahujícího minimálně 10 % hmotn. sušiny, a přidáno k němu 0,5 až 30 % hmotn. v

  • Název v anglickém jazyce

    The debittered concentrate of amaranth proteins with increased amount of calcium and magnesium

  • Popis výsledku anglicky

    The debittered concentrate of amaranth proteins with increased amount of calcium and magnesium according to the present invention contains 50 to 85 percent by weight of proteins, 0.2 to 3 percent by weight of calcium or magnesium in a dry matter and in organic bond and is neutral in taste without bitter or another aftertaste. The preparation process of the invented concentrate is characterized in that hot potable water and sodium chloride are added to amaranth flour defatted by supercritical extractionand containing al 16.3 percent by weight of proteins. Subsequently potassium hydroxide is added under perpetual agitation into the so formed suspension until the pH value stabilizes on 11 and the suspension temperature is maintained under perpetual agitation on 50 degC for a period of 30 minutes. After finish of extraction, the suspension is subjected to centrifuging and the sediment thereof containing particularly fibrous matter and the residue of the starch fraction is dried for furthe

Klasifikace

  • Druh

    P - Patent

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    304782

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

    3. 9. 2014

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence