Ověřená technologie na extrakci lignanů ze smrkových suků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F15%3A%230000050" target="_blank" >RIV/00027022:_____/15:#0000050 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43510/16:43910585
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ověřená technologie na extrakci lignanů ze smrkových suků
Popis výsledku v původním jazyce
Extrakci lignanů pro potravinářské použití provedeme z jemně namletých suků smrku ztepilého. Suky nejprve podrobíme senzorické kontrole a pak nadrtíme pomocí střižného mlýna. Časově a ekonomicky je nejvhodnější extrakce vodou v poměru ke štěpce 9:1. V případě, že chceme dosáhnout velkou extrakční výtěžnost, je výhodné provést vícenásobnou extrakci v daném poměru.
Název v anglickém jazyce
Proven technology for the extraction of lignans from spruce knot
Popis výsledku anglicky
Lignan extract that can be prepared for food purpose has to be done from a finely ground spruce knots. Knots first subjected to a visual inspection and then ground by a shear mill. Time- and cost efficient process is best whether extraction with water is made in proportion 9 parts of water and 1 part of ground spruce knots. In the case that we want to reach high extraction yield, it is preferable to perform the extraction several times.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210258" target="_blank" >QJ1210258: Extrakce lignanů z dřevní hmoty a jejich využití v doplňcích stravy s významnými biologickými účinky</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Ověř technol na extrakci lignanů
Číselná identifikace
—
Technické parametry
fy Aroco spol s r.o. plánuje uzavřít výlučnou licenční smlouvu na know-how "Způsob extrakce lignanů ze suků jehličnanů a využití extraktu pro potravinářské účely"
Ekonomické parametry
extrakt lignanů bude použit k obohacování potravin o zdraví prospěšné lignany
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027022
Název vlastníka
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—