Beer and beer-based beverage contain lignans
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F86652079%3A_____%2F21%3A00542129" target="_blank" >RIV/86652079:_____/21:00542129 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027022:_____/21:1107 RIV/62156489:43510/21:43918058
Výsledek na webu
<a href="https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s13197-020-04570-8.pdf" target="_blank" >https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s13197-020-04570-8.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s13197-020-04570-8" target="_blank" >10.1007/s13197-020-04570-8</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Beer and beer-based beverage contain lignans
Popis výsledku v původním jazyce
Lignans are members of a broad group of plant phenols that can positively affect human health. They occur in negligible quantities in processed foodstuffs such as lager beer. The aim of this work was to utilize the high levels of lignans in the knots of spruce trees (Picea abies)to increase the lignans content in beer, without negatively impacting the natural taste and aroma. By means of lignans addition in the forms of spruce knot chips or different extracts made from spruce knots during the wort boiling were produced beer and beer-based beverages with lignans content ranging from 34 to 174 mg/L.
Název v anglickém jazyce
Beer and beer-based beverage contain lignans
Popis výsledku anglicky
Lignans are members of a broad group of plant phenols that can positively affect human health. They occur in negligible quantities in processed foodstuffs such as lager beer. The aim of this work was to utilize the high levels of lignans in the knots of spruce trees (Picea abies)to increase the lignans content in beer, without negatively impacting the natural taste and aroma. By means of lignans addition in the forms of spruce knot chips or different extracts made from spruce knots during the wort boiling were produced beer and beer-based beverages with lignans content ranging from 34 to 174 mg/L.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Science and Technology-Mysore
ISSN
0022-1155
e-ISSN
0975-8402
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
IN - Indická republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
581-585
Kód UT WoS článku
000541201300001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85086736548