Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Beer and beer-based beverage contain lignans

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1107" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1107 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/86652079:_____/21:00542129 RIV/62156489:43510/21:43918058

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1007/s13197-020-04570-8" target="_blank" >https://doi.org/10.1007/s13197-020-04570-8</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s13197-020-04570-8" target="_blank" >10.1007/s13197-020-04570-8</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Beer and beer-based beverage contain lignans

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Lignany jsou členy široké skupiny rostlinných fenolů, které mohou pozitivně ovlivnit lidské zdraví. Vyskytují se v zanedbatelném množství ve zpracovaných potravinách, jako je ležácké pivo. Cílem této práce bylo využít vysoké hladiny lignanů v sucích smrků (Picea abies) ke zvýšení obsahu lignanů v pivu, aniž by to negativně ovlivnilo přirozenou chuť a aroma. Přídavkem lignanů, ve formě smrkových suků nebo různých extraktů ze smrkových suků během vaření mladiny, bylo vyrobeno pivo a nápoje na bázi piva s obsahem lignanů v rozmezí od 34 do 174 mg / l.

  • Název v anglickém jazyce

    Beer and beer-based beverage contain lignans

  • Popis výsledku anglicky

    Lignans are members of a broad group of plant phenols that can positively affect human health. They occur in negligible quantities in processed foodstuffs such as lager beer. The aim of this work was to utilize the high levels of lignans in the knots of spruce trees (Picea abies) to increase the lignans content in beer, without negatively impacting the natural taste and aroma. By means of lignans addition in the forms of spruce knot chips or different extracts made from spruce knots during the wort boiling were produced beer and beer-based beverages with lignans content ranging from 34 to 174 mg/L.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Science and Technology

  • ISSN

    0022-1155

  • e-ISSN

    0975-8402

  • Svazek periodika

    58

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    581-585

  • Kód UT WoS článku

    000541201300001

  • EID výsledku v databázi Scopus