Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Beran M., Drahorad J., Vltavsky O., Urban M., Erban V., Pechar R., Sova J. DRYING AND MICROENCAPSULATION OF MICROORGANISMS BY SPRAY NEBULISATION PROCESS (poster). INDC 2016. 03-06 October 2016. Prague, Czech Republic.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F16%3A00000638" target="_blank" >RIV/00027022:_____/16:00000638 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Beran M., Drahorad J., Vltavsky O., Urban M., Erban V., Pechar R., Sova J. DRYING AND MICROENCAPSULATION OF MICROORGANISMS BY SPRAY NEBULISATION PROCESS (poster). INDC 2016. 03-06 October 2016. Prague, Czech Republic.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Engineering efforts of researches of the Food research institute Prague and the Czech Technical University in spray drying technologies led to introduction of the Spray Nebulisation Drying (SND) process and a pilot-plant demonstrator ATOMIZER. The equipment combines the spray drying technology, when the liquid to be dried is atomized by a rotary disk atomizer, with carbon dioxide assisted nebulization process in an original way. The SND technology combines the advantages of high production rate with gentle drying at low temperatures and reduced particle size of the product. The main objectives of this study was to investigate the effect of the spray nebulisation drying process on probiotic bacteria viability and to develop a new technology for microencapsulation of microorganisms. Commercial enteric FMC’s Aquacoat® ECD (ethylcellulose) and Aquacoat® CPD (cellulose acetate phtalate) pseudo-latex preparations with inulin have been used as encapsulants. Effects of encapsulating materials on the stability of probiotic bacteria and the ability to protect probiotic microorganisms against deleterious effects in environmental conditions similar to human digestion tract have been examined.

  • Název v anglickém jazyce

    Beran M., Drahorad J., Vltavsky O., Urban M., Erban V., Pechar R., Sova J. DRYING AND MICROENCAPSULATION OF MICROORGANISMS BY SPRAY NEBULISATION PROCESS (poster). INDC 2016. 03-06 October 2016. Prague, Czech Republic.

  • Popis výsledku anglicky

    Engineering efforts of researches of the Food research institute Prague and the Czech Technical University in spray drying technologies led to introduction of the Spray Nebulisation Drying (SND) process and a pilot-plant demonstrator ATOMIZER. The equipment combines the spray drying technology, when the liquid to be dried is atomized by a rotary disk atomizer, with carbon dioxide assisted nebulization process in an original way. The SND technology combines the advantages of high production rate with gentle drying at low temperatures and reduced particle size of the product. The main objectives of this study was to investigate the effect of the spray nebulisation drying process on probiotic bacteria viability and to develop a new technology for microencapsulation of microorganisms. Commercial enteric FMC’s Aquacoat® ECD (ethylcellulose) and Aquacoat® CPD (cellulose acetate phtalate) pseudo-latex preparations with inulin have been used as encapsulants. Effects of encapsulating materials on the stability of probiotic bacteria and the ability to protect probiotic microorganisms against deleterious effects in environmental conditions similar to human digestion tract have been examined.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210093" target="_blank" >QJ1210093: Nové metody pro výrobu, kontrolu kvality a účinků probiotických potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů